RÅERE KRIM: Krimekspert Nils Nordberg mener krimbøkene er gjennomgående råere i dag enn for noen tiår siden. Foto: TOM MARTINSEN
RÅERE KRIM: Krimekspert Nils Nordberg mener krimbøkene er gjennomgående råere i dag enn for noen tiår siden. Foto: TOM MARTINSENVis mer

- Vi blir ikke spart for en eneste tarmtott

Norsk krim er råere, mener ekspert.

Påsken er krimtid. Og det er langt råere krim vi mesker oss med nå enn for noen tiår siden.

— Krimbøkene i dag er nok gjennomgående noe råere. Tidligere skrev man for eksempel ikke om lystmordere eller sinnssyke. Nå virker det nesten som om forfatterne overbyr hverandre i detaljer. Vi blir ikke spart for en eneste tarmtott, sier krimekspert Nils Nordberg.

Som det meste annet er det trender også innen krimlitteraturen, og Nordberg sier at flere og flere nå skriver thrillere.

— Vi har fått mange krimbøker med mye action, ofte med syke seriemordere. Jeg synes historiene om seriedrapsmenn begynner å bli noe oppbrukte. Jeg vil gjerne utfordres på andre måter. For meg er et godt plott det viktigste. Jeg kan godt unnvære sjokkeffektene, sier Nordberg.

Han tror at en viktig årsak til trenden er den gjensidige påvirkningen mellom film og krimlitteratur.

Kvalitet
Her hjemme kommer det ut flere krimbøker enn noen gang. Mens det kom ut fem nye norske titler i 1972, kom det ut rundt 40 nye norske krimbøker i fjor, ifølge Nordberg.

Mer enn hver tredje bok som selges i norske bokhandlere er nå en krimbok.

— Jeg tror at en viktig grunn til at krim er blitt så populært er at det handler om den verden vi ser rundt oss. Annen skjønnlitteratur har en tendens til å være mer innadvendt, og handler om sjelen, stjerner og alt det der, sier Nordberg.

— Det hadde aldri vært lest så mye krim, dersom det ikke hadde vært kvalitet over det som gis ut. Leserne i Norge er kvalitetsbevisste, sier Jon Michelet.

Han debuterte som krimforfatter allerede i 1975, og var inntil like før påske president for Rivertonklubben, som hegner om kriminallitteraturen her i landet og deler ut den årlige Rivertonprisen. Nils Nordberg var blant stifterne av Rivertonklubben.

Realisme
Michelet sier at en trend i Norge er at det i stor grad er realisme i de krimbøkene som skrives.

— Det har det vært siden jeg debuterte i 1975. Da kom det en bølge av slike realistiske krimromaner. Jeg var tidlig ute, faktisk før Gunnar Staalesen, og er nå en av veteranene i en bølge som har vedvart, sier Michelet.

Han synes mye av norsk krim er god samtidslitteratur.

— På 80- og 90-tallet kom det en kvinnebølge som ennå vedvarer, og den har også bidratt til at kriminallitteraturen etter min mening har en høy standard. Et eksempel er Karin Fossums «Elskede Poona», som er en stor samtidsroman om det nye flerkulturelle Norge, sier Jon Michelet.

Ny krim
Også Nordberg mener at det skrives mye god krim i Norge i dag.

— Det kommer stadig nye norske krimforfattere som skriver gode krimromaner. Jeg synes vi i Norge står oss veldig bra i forhold til både svensk og dansk krim, sier han.

Av ferske bøker trekker han fram forfattere som årets rivertonprisvinner Vidar Sundstøl og kritikerroste Torkel Damhaug.

— Gunnar Staalesen leverer jo også alltid varene, sier Nils Nordberg, og anbefaler også forfattere som Tom Kristensen og Karin Fossum. (NTB)

REALISME: Jon Michelet mener realisme er en krim-trend i Norge. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REALISME: Jon Michelet mener realisme er en krim-trend i Norge. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer