- Vi blir lurt

Det er lenge siden jeg har sett en mann bli til de grader avkledd som tilfellet var i går med innkjøpssjef Knut Faremo i Norgesgruppen.

Han ble intervjuet av Svein Torgersen i «Rikets tilstand» på TV2 og sa at ferskvareutvalget i de butikk-kjedene som er knyttet til hans gruppe er forbilledlig, og et eksempel for den øvrige verden. Torgersen innvendte forsiktig at han hadde hørt at det er mye mer å velge i, til en langt bedre kvalitet, til og med i tidligere østblokkland som Polen. Faremo sa at maken til tullprat hadde han aldri hørt.

Men Torgersen dro til Polen og dokumenterte det svært mange av oss vet: En kjøttdisk på 120 meter, med et utall produkter av okse, kalv, svin og får. Det samme finner du i dag i Moskva, i Slovenia, Slovakia, Tsjekkia - for ikke å snakke om hva du kan meske deg med i de vest- og søreuropeiske land. Torgersen vendte hjem igjen og tok en ny vandring hos Rimi eller Rema og fant kjøttdeig full av vann, bacon som ikke kan stekes, koteletter som ikke smaker - alt emballert i plast og delvis skjult av isopor.

- Vi blir lurt i Norge, sa Torgersen og la ikke skjul på hvem som lurer oss.

- Du kan like gjerne bruke en skosåle som kyllingen fra Prior, sa Kåre Wang, innehaver av kvalitetsrestauranten Le Canard i Oslo. Han sa han syntes synd på oss vanlige forbrukere som forsøker å lage spennende mat med slike råvarer. Det gjør jeg også.

Gerhard Helskog og den øvrige staben i «Rikets tilstand» har all grunn til å være fornøyd med sesongåpningen. I går kveld satte de dagsorden med fremragende journalistikk, også i innslaget om butikktyven Tore som var anmeldt for 90 forhold, tiltalt for 45 og dømt for et par og tretti til 120 dagers samfunnstjeneste som vaktmester på en skole.

Da TV2 skulle ha tak i ham, hadde han tatt seg «ferie» fra straffen og oppholdt seg på Rivieraen.

Og tenk: Justisminister Hanne Harlem, som vi like etterpå møtte i Pål T. Jørgensens «Tabloid», mente det var en god idé at domstolene også idømmer inndraging når butikktyver pådømmes. For det skjer ikke alltid - om de da overhodet dømmes.