Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Vi blør

- Konkursene begynner nå, sier Norske Konsertarrangører. Skuespiller Bjarte Hjelmeland er blant dem som etterspør tiltak for kulturbransjen.

CORONA: Vi oppdaterer deg med siste nytt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Torsdag ble det klart at regjeringen forbyr alle kulturarrangementer inntil videre.

Fredag 12.30 holdt regjeringen pressekonferanse hvor de la fram tiltak i møte de økonomiske utfordringene som følger av corona-pandemien.

- Bransjen vår blør

Skuespiller Bjarte Hjelmeland var en av dem som fulgte regjeringens pressekonferanse.

ETTERLYSER TILTAK: Skuespilller Bjarte Hjelmeland. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
ETTERLYSER TILTAK: Skuespilller Bjarte Hjelmeland. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

- De henvendte jo seg ikke noe spesielt til kulturlivet foreløpig. Det er for så vidt greit det, men vi blør jo veldig, og vi blør fort. Vi står i fare for å miste et helt fagmiljø, spesielt den delen av bransjen som er frilansbasert. Disse menneskene har ikke noe sikkerhetsnett.

- Tror du regjeringen vil komme tilbake med konkrete kulturtiltak?

- Det bør de. Vi har jo veldig tiltro vår nye kulturminister. I kulturbransjen blir det ofte sagt at vi må «ta en for laget, ta en dugnad», men dette er en stor bransje som bærer seg selv. Hele tiden. Og nå trenger den hjelp.

Hjelmeland minner også om at kulturbransjen er en stor konsumerende bransje.

- Vi reiser mye, og booker mange hotellrom i løpet av året. Å redde flybransjen er vel og bra, men å redde kulturbransjen vil gjøre at vi faktisk kan kjøpe disse flybillettene når krisen en gang tar slutt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Ikke bra nok

Også Tone Østerdal, leder i Norske Konsertarrangører (NKA), fulgte pressekonferansen.

- Dette er ikke greit. Dette er ikke bra nok. Vi skjønner at det går fort for regjeringen også, men konkursene i arrangørfeltet begynner nå. Jeg har daglig medlemmer på telefonen som er på randen av konkurs. Det er hjerteskjærende, det som skjer nå, sier hun til Dagbladet.

Situasjonen for bransjen er prekær, mener hun.

- Det må komme tiltak på banen som sikrer likviditet. Vi må få lovnad om en kompensasjonsordning. Der hvor det er myndighetspålagt nedleggelse av en hel næring, der må også myndighetene kompensere. Ordningen må gjelde alle som ble rammet fra og med forrige fredag. Og det må komme nå, hvis vi skal ha en sjans til å opprettholde en kulturliv.

Østerdal viser til at markedet for festivaler og konserter fortsatt vil finnes når de nåværende tiltakene ikke lenger gjelder. Arrangørene må være rustet til å møte dette, mener hun.

- Det myndighetene gjør, er å sette alt på hold. Det gjør de av et viktig folkehelsehensyn, og vi skal være med på den norske dugnaden for å hindre smitte, men da må regjeringen sørge for at vi overlever den pausen de nå har satt oss i.

- Blir festivaldød

- Dette blir konsert- og festivaldød, hvis det ikke kommer en krone fra regjeringa til denne delen av den kriseramma økonomien.

SPÅR FESTIVALDØD: SV-politiker Freddy André Øvstegård. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
SPÅR FESTIVALDØD: SV-politiker Freddy André Øvstegård. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Det sier SV-politiker Freddy André Øvstegård til Dagbladet. Han reagerer sterkt på det han opplever som manglende midler til kultursektoren i krisepakka, og forteller at SV vil fremme et forslag om en kompensasjonsordning for kultursektoren.

- Det er ingen midler fra Kulturdepartementet. Ingen kompensasjon for arrangører eller oppdragstakere. Dette er et skikkelig slag i magen for kulturlivet. Det er overraskende og helt forferdelig, sier han til Dagbladet.

- På bar bakke

Øvstegård tror situasjonen vil ramme kulturlivet enda hardere enn først antatt.

- Her har regjeringa forlatt kulturlivet oppi en dyp krise. Det er veldig skuffende og vil få store konsekvenser. Vi trenger tiltak hvis vi skal ha et kulturliv når krisa er over.

Han mener situasjonen rammer dem uten økonomisk sikkerhetsnett hardest.

- Det er mange mennesker som nå står på bar bakke. De står nå uten hjelp fra fellesskapet.

Torsdag ble det klart at institusjoner som ikke får gjennomført arrangementer de har fått midler til, vil slippe å tilbakebetale pengene. Det meldte Kulturdepartementet i en pressemelding.

- Jeg ser på det som selvsagt at Kulturrådet ikke skal gi ytterligere skade til dem som allerede sliter. Det er fint, og jeg er glad for det, men det skulle bare mangle.

Regjeringens tiltak om utsettelse av frist for betaling av forskuddsskatt for selvstendig næringsdrivende kan imidlertid hjelpe noe, mener han.

- Det er fint, men endrer ikke hovedbildet.

Foreslår kompensasjonsordning

SV frykter at situasjonen kan føre til en kollaps i kulturlivet, sier Øvstegård.

Han trekker fram avlysningen av datatreffet The Gathering som eksempel.

- SV vil foreslå en kompensasjonsordning som vil gi rimelig kompensasjon for både arrangører og oppdragstakere som har blitt rammet av avlysninger. Det gjelder også kunstnere og artister som har mistet oppdrag.

Den eventuelle ordningen vil ikke dekke forventet overskudd.

Øvstegård understreker at SV støtter corona-tiltakene.

- Men vi må ha noe å leve for når krisa er over, og hvis store deler av kulturlivet blir lagt ned i mellomtida, vil det være et forferdelig tap for landet.

Hva en slik ordning vil koste er for tidlig å si, mener han.

- Vi kunne satt et tall, men det er bedre å gå i dialog med bransjen og kommer fram til tallet i samarbeid med dem. Vi vil heller gi regjeringa oppdraget om å finne ut hva som skal kompenseres sammen med bransjen.

- Forventer flere tiltak

Også bokbransjen rammes av at arrangementer avlyses.

- Jeg håper og forventer at flere tiltak kommer på kulturfeltet, skriver leder Heidi Marie Kriznik i Den norske forfatterforening i en SMS til Dagbladet.

Klokken 15 sendte Kulturdepartementet ut pressemelding om situasjonen.

- Vi vil fortsette å jobbe hardt fremover for å finne flere tiltak som er målrettede for kultursektoren, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja i pressemeldingen.

Hele Norges coronakart