HELGEKOMMENTAR FRA AKSEL BRAANEN STERRI:

Vi bør belønne donorer med en stor slump penger

De som mangler nyrer har rett på en av våre og donorene som tar en for laget bør belønnes rikelig.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mange står i dag i kø for å få tilgang på nyrer. Noen får det aldri. De lever tunge liv på dialyse og dør tidligere enn andre. Denne uholdbare tilstanden skyldes at vi ikke har innsett at vi har en felles forpliktelse til å skaffe nyrer til de som trenger det, som del av vår plikt til å sørge for at alle får grunnleggende helsehjelp.

Vanligvis utfører vi våre kollektive forpliktelser gjennom skatteseddelen, slik at byrden på hver og en av oss blir levelig. Problemet med nyrer er at vi ikke kan fordele byrden på mange; én må gi fra seg sin. Det setter oss i en skvis. Vi har en felles forpliktelse som vi ikke kan tilfredsstille fordi ingen av oss har en individuell plikt til å gi fra seg akkurat sin nyre.

Noen gir riktignok fra seg en nyre til noen de er glad i. Noen gir til og med en nyre til en fremmed fordi de mener det er det rette å gjøre. Det er prisverdig! Vi andre burde imidlertid skjemmes. Vi belager oss på et system hvor de som trenger hjelp er avhengig av individuell godhjertethet for å få det de har rett på. Det må det bli en slutt på.

Det er ikke mottakeren av en nyre som skal være takknemlig, men oss andre for at noen tar på seg plikten på vegne av oss. Jeg vil derfor foreslå at vi innfører en belønning til de som donorer en nyre. Det blir vår måte å uttrykke vår takknemlighet overfor dem som tar på seg å realisere vår felles forpliktelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer