- Vi bør få spre asken selv

Kroppen vår tilhører ikke staten.

SELVBESTEMMELSE: De rigide bestemmelsene om askespredning røper en paternalistisk og autoritær formynderholdning til både innbyggerne og døden, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
SELVBESTEMMELSE: De rigide bestemmelsene om askespredning røper en paternalistisk og autoritær formynderholdning til både innbyggerne og døden, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges nye regjering vil ha både mer privatisering og gjøre samfunnet mer tilgjengelig for oss. Da burde den forandre gravferdsloven. Nå er det myndighetene som har full kontroll over vår aske etter vår død.

Aller nådigst får vi lov etter søknad å spre vår aske på øde steder som fylkesmannen bestemmer. Urnen skal tilbakeleveres, gjerne med bilder som dokumenterer askespredningen.

Mennesker som vil ha sin aske spredd, ønsker å få gjort det på steder man har en følelsesmessig binding til. Dagens lov ignorerer fullstendig våre ønsker. Norge bør ta etter Storbritannia. Der kan man fritt spre asken i hagen, eller sette ned urnen i gressplenen. Det er også lov å plassere en gravstein der.

Følg debatten videre på Twitter og Facebook

I Storbritannia er det også lov med kistegrav på sin egen eiendom, eller med tillatelse, på andres. Det skal være langt lettere å få tillatelse til å gravlegge den døde i hagen, enn det er å få satt opp en garasje.

De fleste av oss besøker ikke kirkegården eller gravlunden til våre kjære ofte. Det blir kanskje et par ganger i året. Mange vil sette lys på graven julaften, men har problemer med å komme dit på grunn av avstand, alder og funksjonsnedsettelser. For mange er dette sårt.

Dersom man kan ha asken plassert i sin egen leilighet eller hage, kan det tennes lys der. Vi vil få et mer normalt og nærmere forhold til døden, om vi selv får ta vare på våre døde på denne måten, og ikke overlater dette til kirkevergen med en postgiro.

De rigide bestemmelsene om askespredning røper en paternalistisk og autoritær formynderholdning til både innbyggerne og døden. Kroppen vår tilhører ikke staten.

Den nye regjeringa har nå muligheten til å gi oss selvbestemmelse over vår egen aske, uten at det går på bekosting av andre, uten at det koster ei krone, men til nå har regjeringa på dette området vært taus som graven.

Mange av oss er på den siste oppløpssiden i livet, og vi har dårlig tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer