DEBATT

Debatt: Dyrevelferd

Vi bør føle litt på «industrikjøttskam»

Spiser du dyr som lever under industriforhold bør du føle en viss skam. Det er nemlig på grunn av deg at de lever slik.

KJØTTPRODUKSJON: De bør få grave snuten ned i bakken og rulle seg i gjørma, mener Samuel Rostøl. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
KJØTTPRODUKSJON: De bør få grave snuten ned i bakken og rulle seg i gjørma, mener Samuel Rostøl. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg liker ikke skam. Jeg liker heller ikke å bruke «skam» som et verktøy, men når kjøttindustrien bruker ord som «stolthet» på måten de gjør, så er det på sin plass å si: Spiser du dyr som lever under industriforhold bør du føle en viss skam. Det er nemlig på grunn av deg at de lever slik.

Norske kyllinger og griser er i en særposisjon i «kjøttindustrien» – de utgjør 97,5 prosent av alle dyrene som drepes for «kjøtt» hvert år, mens av over 64 millioner kyllinger levert til slakt, fikk bare 0,2 prosent, eller 130.000 av dem, komme utendørs i løpet av livet. Av 1,7 millioner griser, bare 0,1 prosent – eller 1600.

Samtidig får kyllinger aldri treffe sin mor, og slaktekyllinger vokser så fort at foreldrene, hønene som legger eggene som blir hurtigvoksende kyllinger, sultefôres for å ikke spise seg så store som deres rase er avlet fram for å bli. Og grisen – vel, det siste grisen husker er komplett panikk mens den kveles av CO2-gass.

Jeg antar at du synes dette er galt? For hvordan kan du, et fornuftig og empatisk menneske, mene at det er greit å holde disse nysgjerrige og sosiale individene innesperret i haller og båser hvor de aldri får leve ut sine naturlige instinkter? Jeg tror ikke du gjør det. Ikke egentlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer