KOMMENTARER

Acer og EU energibyrå:

Vi bør fortsette når leken er god. Ikke hoppe av fordi vi frykter den kan bli skummel seinere

Acer: alt godt, så langt.

LYKTES: Jonas Gahr Støre lyktes med å få flertall for å knytte Norge til EUs 3. energimarkedspakke og energibyrået Acer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LYKTES: Jonas Gahr Støre lyktes med å få flertall for å knytte Norge til EUs 3. energimarkedspakke og energibyrået Acer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er mulig strømprisen vil øke i årene som kommer. Det er også mulig at samarbeidet med EU kan bli mer omfattende etterhvert. Men det skjer ikke på grunn av Acer eller tredje energimarkedspakke. Det Stortinget nå etter alle solemerker kommer til å si ja til etter Arbeiderpartiets flertall i landsstyremøtet i går, er en klart begrenset videreføring av energisamarbeidet med EU.

Jonas Gahr Støre har sine ord i behold når han legger inn som forutsetning at Norge fortsatt ha nasjonal kontroll over vannkraftressursene, og at det er Norge som skal bestemme om det skal bygges flere utenlandskabler. Det eneste i Ap’s krav som er omstridt, at alle eventuelle nye utenlandskabler skal driftes og eies av det offentlige, er en innenrikspolitisk uenighet mellom regjeringspartiene og Ap. Saksordføreren for 3. energimarkedspakke i Stortinget, Venstres Ketil Kjenseth, sier regjeringspartiene vil være villige til å komme Ap i møte, og dermed skulle saken være i boks.

Å si ja til Acer betyr at vi fortsatt er en del av energisamarbeidet, og vi bevarer vårt gode forhold til EU – som vår lille, åpne økonomi nyter godt av gjennom EØS-avtalen og tilgang på det europeiske markedet. Norge har allerede et omfattende energisamarbeid med Europa med flere utenlandskabler. Acer er etablert for å sikre at de samarbeidene og kablene vi allerede har bestemt oss for å etablere, skal fungere godt. Acer er en tvisteløsningsmekanisme, altså et koordinerende organ. De har ikke makt eller myndighet til å tukle med noe av det som Støre har lagt som premisser for Ap’s støtte.

Så hvorfor har motstanden vært så stor?

EU-motstanden er sterk og stigende i Norge. Frykter for økende strømpriser og for kontroll med norske ressurser er også stor. Sammen blir det en potent politisk kraft. Motstanderne maler med bred pensel, støttespillernes fortelling er ikke nødvendigvis like umiddelbar. Å fortelle hvorfor Acer og 3. energimarkedspakke er en god idé for Norge, krever både mye tid og oppmerksomhet. Dessuten krever det en åpning for at du tenker at europeisk samarbeid ikke uansett og alltid er et onde, slik ledende krefter i nei-kampanjen mener.

Det er ikke gitt at Norge i alle tilfeller skal sluke nye regler og avtaler som EU serverer oss. Men hvis vi skal si nei, må det være for å stoppe regler som reelt sett skader oss her og nå - ikke frykt for hva samarbeidet seinere i verste fall kan utvikle seg til. Vi står oss tross på å være med så lenge leken er god. Og for alt vi vet vil den fortsette å være god også i framtida, til tross for fryktsomme motargumenter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer