Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Vi bør ha is i magen

Vi må følge arbeidsledighetsutviklingen nøye.

20150817: Partilederdebatten på NRK. Jonas Gahr Støre, Siv Jensen, Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20150817: Partilederdebatten på NRK. Jonas Gahr Støre, Siv Jensen, Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledigheten stiger, melder Statistisk sentralbyrå. 4,5 prosent av arbeidsstyrken står nå uten arbeid. Det tilsvarer 124000 personer og flere analytikere forventer at det ikke vil stoppe der. En vedvarende lav oljepris og en kinesisk avkjøling er ikke gode nyheter for norsk økonomi.

Det bør ikke være tvil om at den sittende regjeringen har valgt feil medisin for å møte denne utviklingen. Regjeringen har brukt store deler av sitt økonomiske handlingsrom til å kutte i formuesskatten, som i beste fall vil ha marginale virkninger på arbeidsledigheten og veksten i norsk økonomi.

En rekke prominente økonomer fra akademia tar nå, i Klassekampen, til orde for å møte utfordringene ved å bruke mer av oljepengene på vedlikehold og investeringer i infrastruktur. De er alle redde for at arbeidsledigheten vil stige og holde seg høy. Økonomene har rett i at offentlige investeringer vil være mer effektiv medisin på kort sikt mot arbeidsledigheten enn skatteletter.

Det er likevel grunn til å mane til varsomhet. NAVs registrerte arbeidsledighet er betydelig lavere enn SSBs undersøkelse tilsier. Den største økningen i arbeidsledighet finner vi blant dem mellom 16 og 24 år. Mange av dem er studenter som leter etter deltidsjobb.

Men viktigere er det at den økende arbeidsledigheten ikke stammer fra en resesjon i økonomien som helhet. Antallet unge i arbeid har økt med 2,5 prosent sammenliknet med i fjor, og økningen i arbeidsstyrken er 0,8 prosent totalt sett. Flere får jobb, men enda flere vil jobbe. Det er mulig at vesentlige deler av økningen i ledighetstallene skyldes sommerjobbsøking og at det å omstille seg til nytt arbeid tar tid.

Med tanke på at en betydelig oljepengebruk også kan bidra til å svekke konkurranseutsatt sektor og den nødvendige omstillingen, gir det grunn for å avvente situasjonen.

Arbeiderpartiet har hittil prioritert penger innenfor budsjettet til omstillingstiltak, som flere tiltaks-, fagskole- og studieplasser. Det virker som en fornuftig linje å legge seg på inntil videre. Det viktigste vi kan gjøre er å investere i folks kompetanse.

Vi er likevel nødt til å forutse en mulig ekstraordinær satsing hvis den negative utviklingen skulle fortsette. Det er 10 000 i anleggs- og byggebransjen som går ledig. Investeringer som på sikt vil bidra til produktivitet og grønn omstilling i næringslivet bør kartlegges. Men det kan være lurt å ha is i magen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!