- Vi bør ha vokst fra monarkiet

DNs Kjetil Alstadheim skriver radikal bok til Grunnlovsåret.

FARVEL!: DNs Kjetil Alstadheim mener Norge bør ha «vokst fra» monarkiet i Grunnlovens tohundrede leveår. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FARVEL!: DNs Kjetil Alstadheim mener Norge bør ha «vokst fra» monarkiet i Grunnlovens tohundrede leveår. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) - Når vi feirer 200 årsjubileet for folkestyret synes jeg det er på tide at vi tar en debatt om statsformen - vi bør ha vokst fra et system hvor maktposisjoner går i arv, sier Kjetil Alstadheim.

Til våren gir DN-kommentatoren ut boka «Republikken Norge» - om hvordan et Norge uten konge kan se ut.

Elefanten i rommet «Grunnlovsjubileet i 2014 skal styrke bevisstheten om hva Grunnloven betyr i dag og hvilken rolle den skal spille i framtidens demokrati», står det i måldokumentet til Grunnlovsjubileet.

Kjetil Altstadheims bidrag blir å gå etter elefanten i rommet: Grunnlovens kapittel B «Om den udøvende Magt, om Kongen og den kongelige Familie og om Religionen».

- Det virker ikke som at det er akkurat den siden av grunnlovsdebatten stortingspresidenten kommer til å løfte frem, sier Alstadheim.

- Det er en debatt man går rundt, fordi straks noen begynner å stille spørsmål om monarkiet, blir det en debatt om man liker kongefamilien - om kronprinsparet er flinke og greie og gjør en god figur. Det kommer i stedet for en debatt om hvilken statsform vi ønsker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer