- Jeg høres kanskje sint ut, sa Tove Smaadahl, Krisesentersekretariatets leder siden 1999. Det gjorde hun.
Vi var på en tredagers konferanse om hvordan man best kan hjelpe dem som er utsatt for vold i nære relasjoner, i Oslo i forrige uke. Eksperter utvekslet erfaringer fra Spania, Nederland, Storbritannia, Island og Norge. De fleste deltakerne hadde jobbet på feltet i mange år, med konkrete hjelpetiltak som fungerer. Nå ledet jeg den avsluttende paneldebatten. Der fortalte både statssekretær Vidar Brein-Karlsen, leder Tone Wilhelmsen Trøen i Stortingets familie- og kulturkomité og byrådssekretær Anna Tresse fra Oslo om det store alvoret de ser på problemstillingen med og hvordan de alle jobber for å hjelpe den utsatte gruppen det er snakk om. Så grep Smaadahl tak i vannglasset mitt.
- På 40 år har dette glasset bare gått fra tomt til halvfullt. Jeg hadde lovet meg selv at vi skulle få orden på dette før jeg gikk av med pensjon, men det kommer ikke til å skje, sa hun.
Like mange bor på krisesentre i Norge nå som for 25 år siden. Av dem som søker hjelp har 93 prosent opplevd fysisk vold fra sin partner. 67 prosent er truet på livet. Det viste doktorgradsavhandlingen til Kjersti Alsaker, som ved Universitetet i Bergen gjennomførte en stor undersøkelse blant kvinner som har søkt hjelp ved norske krisesentre.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger