KOMMENTARER

Oppdrettsmilliardene:

Vi bør skattlegge gullgåsa

Erna Solbergs motto er «mennesker, ikke milliarder.» Men nå kan hun sikre milliarder av kroner til millioner av mennesker. Hva venter hun på?

OPPDRETTSSTRIDEN: Her svømmer laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Mandag ble en offentlig utredning lagt fram. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
OPPDRETTSSTRIDEN: Her svømmer laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Mandag ble en offentlig utredning lagt fram. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kampen om oppdrettskronene tilspisser seg. Mandag la Havbruksskattutvalget fram en offentlig utredning som tar til orde for en særskatt på den svært lukrative næringen.

Det skjærer i Solberg-regjeringens ører. Den satte riktignok selv ned utvalget i 2018 for å finne ut om en særskatt kunne ha noe for seg, men avviste en potensiell ekstraordinær beskatning allerede et halvår før konklusjonene ble lagt fram.

En politisk god vurdering? Kanskje. Økt skatt på hjørnesteinsbedrifter er sjelden populære i kommunene det angår. En uklar og avventende posisjon kunne gjort kommunevalgkampen litt mer krevende.

Taktikkeriet er likevel en forvaltningsmessig skamplett, og ikke bare fordi prosessen er uryddig. Utvalgets argumentasjon fortjener en langt bedre skjebne enn å bli skrotet allerede før den så dagens lys. Det er langt flere gode grunner til å skattlegge næringen hardere, enn det er å la være.

Oppdrettsnæringen vasser i penger. Det er ikke uten grunn vi bruker ord som laksebaroner og superprofitt for å beskrive det økonomiske eventyret som utspiller seg langs norskekysten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer