DEBATT

Debatt: Utviklingshjelp

Vi bør være kritiske til hva bistandspenger blir brukt på

Vi har ikke råd til å sløse med ressursene som kan bekjempe sykdommer som malaria.

HJELPER IKKE: Petter Eide avfeier at penger og malarianett hjelper ekstremt fattige, og kaller det en fornærmelse, skriver innleggsforfatterne. Foto: Philippe Lissac / Godong / NTB scanpix.
HJELPER IKKE: Petter Eide avfeier at penger og malarianett hjelper ekstremt fattige, og kaller det en fornærmelse, skriver innleggsforfatterne. Foto: Philippe Lissac / Godong / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Petter Eide kritiserer Dagbladets leder 30. september for å oppfordre politikere- og byråkrater til å lære av effektiv altruisme-bevegelsen, som søker å få mest utvikling per krone. Eide avfeier at penger og malarianett hjelper ekstremt fattige, og kaller det en fornærmelse.

Han mener det eneste som hjelper folk ut av fattigdom er politisk endring.

Vi bør være kritiske til hva bistandspenger blir brukt på, så vi ikke sløser ressurser på tiltak som ikke virker eller gjør vondt verre. Det er verdt å investere ressurser på å finne tiltakene som fungerer best.

Det er nettopp det effektiv altruisme-bevegelsen gjør.

Eide virker sikker i sin sak om at det kun er én ting som hjelper: Vi må ta tak i det han kaller årsaken til fattigdom, nemlig at den politiske og økonomiske eliten i et land holder sine innbyggere nede. Han kritiserer det han kaller «veldedighetsoppskriften» for å bare ha kortvarig effekt. Han mener myggnett som beskytter barn mot malaria, ikke støtter kampen for en mer rettferdig fordeling, og er dermed en fornærmelse mot de som mottar hjelpen.

Vi mener denne og andre «fornærmelser» som vaksiner og livsviktige medisiner gir mennesker muligheten til å leve et sunnere og lengre liv, noe som er et gode i seg selv. Men sykdom og lidelse er ikke bare et symptom på fattigdom, det er også en årsak som undergraver demokrati, utdanning og deltagelse i samfunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer