Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Vi brenner penger på fancy treningsutstyr, men ikke så mye på kalorier»

Lycra for alle penga.

IKKE REPRESENTATIVT:  Folk sier de trener, men åtte av ti er ikke engang i moderat aktivitet 30 minutter daglig. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
IKKE REPRESENTATIVT: Folk sier de trener, men åtte av ti er ikke engang i moderat aktivitet 30 minutter daglig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Tidligere denne måneden gikk helseminister  ut og refset befolkningen. Det viser seg at vi ikke er så flinke til å trene, selv om vi innbiller oss at vi er et aktivt folkeslag.

Når vi blir målt viser det seg at åtte av ti ikke følger anbefalingene om 30 minutters aktivitet.

Men ... Det henger jo ikke på greip. Til enhver tid ser jeg folk som er kledd for trening. Om det ikke er joggende damer som løper meg ned i parken, er det menn i kondomdress på sykkel som raser forbi. Og på gata, i butikken, på kino, i kafeer er det folk i treningsuniform.

Aviser og blader bugner av treningstips. VG har kuttet anmelderstoff av bøker og kunst, men plass til treningsstoff har de. Og i bladbransjen legges blader stadig ned, men treningsbladene iForm, Puls og Shape up er der bestandig.

På tv snakker den ene kjendisene etter den andre om treningsformene som fungerer for dem, mens de namedropper personlige trenere.
Også er det politikerne. Glem sprekingene Jonas og Jens, selv politikerne du aldri trodde skulle gi deg råd om trening sitter nå og deler sine beste treningstips.

I høst var Siv Jensen på besøk i «God Morgen, Norge» og snakket varmt om hvor viktig det er å holde core-muskulaturen sterk. Knut Arild Hareides pustepauser mellom budsjettforhandlingene har vært å løpe, iført treningstights.

Hele Norge trener, skulle man tro. Men da LO-leder Gerd Kristiansen fortalte hele Norge at hun ikke trente og kalte treningsbølgen for hysteri, gikk nordmenn av skaftet. Man skulle trodd at dama hadde begått en kriminell handling.

Kristiansen ble beskyldt for å være et dårlig forbilde. Det er opplest og vedtatt at er man en god mellomleder eller toppleder så trener man, og det innebærer å trene til mosjonsløp. Det heter visst prioritering.

Bare se på Birkebeinerrenet, der er sjefer og ledere overrepresentert. LO-lederen tok til seg kritikken og derfor så du henne som en angrende synder på Skavlan i høst, hvor hun sa med tydelig stemme at hun har begynt å trene og er i bedre form. At Gerd Kristiansen har fem barn, 10 barnebarn, et småbruk og skal lede lønnsoppgjør for 896 000 LO-medlemmer er ikke så viktig, - det viktigste er at hun trener, høres det ut som.

Men, i motsetning til folk flest var Gerd Kristiansen i det minste ærlig. Vanlige folk ljuger på seg at de trener. I Levekårsundersøkelsen fra 2012 sier flere nordmenn at de mosjonerer. Mens 27 prosent i 1998 sa de aldri trente, var tallet sunket til elleve prosent i 2012.

Dette fikk professor Jorunn Sundgot-Borgen til å gå ut i mediene: «Folk lyver, mange har hørt at det er veldig viktig at man skal være fysisk aktive, og folk vil gjerne være det. Men vi vet at det er en enorm overrapportering fra folk i slike undersøkelser. Sannheten er at selv om 70-80 prosent sier de er regelmessig aktive, viser objektive undersøkelser vi har gjort at det bare er 20 prosent av den voksne befolkningen som beveger seg nok til å innfri anbefalingene til myndighetene, som er 30 minutter hver dag med moderat aktivitet.»

Vi trener ikke, men utstyret er det ingenting å si på. I følge hovedorganisasjonen Virke brukte nordmenn 16 milliarder kroner på sportsutstyr i 2012. Ingen annen befolkning i Europa bruker så mye penger på sportsutstyr som oss, i følge «Sportsbransjen AS».
Så selv om det ser ut som hele Oslo er på vei til og fra et treningsstudio så stemmer ikke det.

Vi brenner penger på fancy treningsutstyr, men ikke så mye på kalorier. Den nye folkeuniformen, også kalt treningstights, har nå fått motejournalister og stylister til å skrike: — Kom dere ut av treningstightsen, sier de til VG.

Her en dag sto jeg i kø på min lokale baker. Dama foran meg i køen bestilte ikke bolle eller scones, men hveteshots. Altså et lite shotglass med hvetegress. Og på Deli de Luca må de ha merket at pølser og pizza ikke blir kjøpt på dagtid, for nå er det sunn snacks som gjelder; som for eksempel «Raw kale chips» som er grønnkål presset i Olivenolje. Eller «Sweet apple chips» - noe a la tørkede epler med kaneldryss. Og i butikken faller man over energimiks i alle forskjellige farger og fasonger.

Men selv om sunnhetsbølgen og treningsbølgen er over oss, viser folkehelserapporten fra 2014 at nordmenn spiser usunt, mosjonerer for lite og drikker altfor mye alkohol.

Det er trendy å være sporty, men få er sporty i virkeligheten. Så da lurer jeg på om det er mange som meg, som går rundt med dårlig samvittighet? Jeg har faktisk treningstights, men hver gang jeg skal løpe så kommer det noe i veien.

Kanskje er det å gå i sportstøy steget etter støttemedlem på SATS; Først betaler du innmeldingsavgiften og er støttemedlem leenge, så går du til innkjøp av treningstøy og går med det leenge, før du en dag bare får ånden over deg og begynner å mosjonere?

I så fall synes jeg vi er på riktig vei. I hvert fall hvis man ikke i mellomtiden dør av livsstilssykdom, mens man er ikledd sporty outfit.

Men, alt er ikke galt med treningsuniformen, ifølge en god kompis er treningstights i lycra det beste som har skjedd norske kvinner og deres rumper.

Det er da noe ta med seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling