DEBATT

Vi burde føde tidligere

Hvis flere av mine generasjonsfeller får barn tidlig, ville vi kanskje få flere kvinnelige toppledere om noen år. Det er på tide å diskutere om alderen på norske førstegangsfødende bør ned - for å fremme likestilling.

FØDER SENT: Norske kvinner blir stadig eldre når de får sitt første barn. - Nå bør de politiske partiene begynne idemyldringa: hvordan gjør vi det lettere å forsørge en familie for de studentene som føler seg klare for det?, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
FØDER SENT: Norske kvinner blir stadig eldre når de får sitt første barn. - Nå bør de politiske partiene begynne idemyldringa: hvordan gjør vi det lettere å forsørge en familie for de studentene som føler seg klare for det?, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Debatten om fedrekvote, foreldrepermisjon og familiepolitikk har fått nytt liv. Mens regjeringskameratene foreslår tredeling av foreldrepermisjonen har Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO) høynet med å foreslå en todeling. I begge forslag vil fedrekvoten gå helt tapt om far eller medmor unngår å ta ut denne. De argeste kritikere mener forslagsstillerne er villige til å la barnet lide for på sikt å skape en kultur for at fedre tar foreldreperm. Mens leger, politikere og næringslivsledere fortsetter å krangle om foreldrepermen skal vi gledes over en ting: Alle aktørene i de siste ukenes diskusjon er enig om at bedre likestilling i arbeidslivet og på hjemmebane er et viktig. Men skal vi lykkes her er det mer enn fedrekvoten som må flikkes på. Å gjøre det mer attraktivt å få barn som student er et åpenbart sted å begynne.

Kvinner blir fortsatt sjeldnere toppledere enn sine mannlige kollegaer. Det er store og kompliserte årsaker til at vi fortsatt har det slik i et av verdens mest likestilte land. En del av forklaringen kan være at norske kvinner er opptatt med graviditet, fødsler og svangerskapspermisjoner på det tidspunktet i livet hvor de fleste andre (menn) begynner å stige i gradene på jobb. Derfor er det problematisk at systemet rigget for at norske kvinner skal føde på det tidspunktet som er mest ideelt for å ta avgjørende karrierevalg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer