Debatten om fedrekvote, foreldrepermisjon og familiepolitikk har fått nytt liv. Mens regjeringskameratene foreslår tredeling av foreldrepermisjonen har Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO) høynet med å foreslå en todeling. I begge forslag vil fedrekvoten gå helt tapt om far eller medmor unngår å ta ut denne. De argeste kritikere mener forslagsstillerne er villige til å la barnet lide for på sikt å skape en kultur for at fedre tar foreldreperm. Mens leger, politikere og næringslivsledere fortsetter å krangle om foreldrepermen skal vi gledes over en ting: Alle aktørene i de siste ukenes diskusjon er enig om at bedre likestilling i arbeidslivet og på hjemmebane er et viktig. Men skal vi lykkes her er det mer enn fedrekvoten som må flikkes på. Å gjøre det mer attraktivt å få barn som student er et åpenbart sted å begynne.
Kvinner blir fortsatt sjeldnere toppledere enn sine mannlige kollegaer. Det er store og kompliserte årsaker til at vi fortsatt har det slik i et av verdens mest likestilte land. En del av forklaringen kan være at norske kvinner er opptatt med graviditet, fødsler og svangerskapspermisjoner på det tidspunktet i livet hvor de fleste andre (menn) begynner å stige i gradene på jobb. Derfor er det problematisk at systemet rigget for at norske kvinner skal føde på det tidspunktet som er mest ideelt for å ta avgjørende karrierevalg.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger