SVARER PÅ KRITIKKEN: Unge Venstre delte ut valgmateriell med slagordet «Legalize it» i Kristiansand. Her svarer Unge Venstre på innlegget til Norsk narkotikapolitiforening (NNPF). Foto: NNPF
SVARER PÅ KRITIKKEN: Unge Venstre delte ut valgmateriell med slagordet «Legalize it» i Kristiansand. Her svarer Unge Venstre på innlegget til Norsk narkotikapolitiforening (NNPF). Foto: NNPF Vis mer

DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Vi deler ikke ut gratis hasj på skoler

I snart 30 år har Unge Venstre kjempet for en virkelig kunnskapsbasert og skadereduserende ruspolitikk i Norge.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) reagerer, ikke uventet, på vårt budskap om en ny ruspolitikk. Det virker som om de tror Unge Venstre deler ut gratis hasj på skoler. Det føles absurd å måtte påpeke det, men det gjør vi altså ikke. Vi setter derimot dagsorden med vår ruspolitikk.

Sondre Hansmark
Sondre Hansmark Vis mer

For oss er legalisering av rusmidler det viktigste skrittet mot et samfunn som tar bedre vare på rusavhengige og baserer seg på kunnskap i møte med rusproblemer.

For legalisering handler selvsagt ikke om fullt frislipp av narkotika, slik NNPF hevder. Legalisering handler om å ta kontroll over et svart marked og regulere tilgangen til rusmidler. For noen er visst tanken om et slikt regulert marked radikal.

Jeg mener derimot det er tilhengerne av dagens forbudsregime som er altfor radikale. De er de eneste som mener at narkotika skal selges uten noen som helst begrensninger: ingen salgstider, ingen skatter, ingen aldersgrenser og ingen kontroll på hva stoffene inneholder.

Når NNPF snakker om «narkotikaforebyggende arbeid» mener de blant annet å jage etter småbrukere med to gram cannabis i lomma, eller å dukke opp på skoler og festivaler med narkohunder for å forbedre sin egen oppklaringsstatistikk.

Som ungdomsparti forteller vi elever over hele landet om våre løsninger. Vi tar på alvor at 260 mennesker i Norge dør av overdose hvert år. I stedet for at politiet bruker tiden sin på å jage etter småbrukere og skryte av det på Twitter, vil vi at de skal prioritere virkelig alvorlig kriminalitet.

Grunnen til at vi har rollups, klistremerker og buttons med budskapet «Legalize it» er at vi ønsker å stimulere til debatt. Vi verken ufarliggjør eller normaliserer narkotika, vi diskuterer konsekvensene av dagens mislykkede forbud med elevene og forklarer hvorfor vi mener legalisering og regulering er det riktige svaret.

Tydeligvis virker dette på flere enn bare elever på videregående, ettersom NNPF tolker vårt materiell som en invitasjon til å skrive en hel kronikk om hvorfor legalisering er en dårlig idé.

Dessverre er det forståelig at NNPF reagerer på at vårt valgmateriell oppmoder elever til en kunnskapsbasert og nytenkende holdning i ruspolitikken. Elevene kunne jo komme i skade for å ha en mening som NNPF ikke er enig i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer