KOMMENTARER

Vi dilter etter danskene

Norden er i ferd med å bli en versting i flyktningpolitikken. Norge dilter etter danskene, Sverige løper.

VENTER PÅ Å BLI HØRT: (f.v) Mohammed Almolia (46) fra Irak. Bor i Kristiansund med kone og to barn på 11 og 9 år. Hadde asylintervju i mars og venter på svar. Jinda Meslem (24) kurder fra Syria, bor i Sund i Hordaland, har ektemann i Frankrike som hun håper å kunne gjenforenes med i Norge. Har ventet 9 mndr på asylintervju. Jinda Meslem (24) kurder fra Syria, bor i Sund i Hordaland, har ektemann i Frankrike som hun håper å kunne gjenforenes med i Norge. Har ventet 9 mndr på asylintervju. Bana (17) fra Eritrea, har ventet 9 mndr på intervju. Karim Tahir (35) irakisk syrer fra Aleppo, bor i Ålesund, har etterlatt syrisk kone og 2 barn på 7 og 3 år i Syria. Har ventet 9 mndr på asylintervju.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VENTER PÅ Å BLI HØRT: (f.v) Mohammed Almolia (46) fra Irak. Bor i Kristiansund med kone og to barn på 11 og 9 år. Hadde asylintervju i mars og venter på svar. Jinda Meslem (24) kurder fra Syria, bor i Sund i Hordaland, har ektemann i Frankrike som hun håper å kunne gjenforenes med i Norge. Har ventet 9 mndr på asylintervju. Jinda Meslem (24) kurder fra Syria, bor i Sund i Hordaland, har ektemann i Frankrike som hun håper å kunne gjenforenes med i Norge. Har ventet 9 mndr på asylintervju. Bana (17) fra Eritrea, har ventet 9 mndr på intervju. Karim Tahir (35) irakisk syrer fra Aleppo, bor i Ålesund, har etterlatt syrisk kone og 2 barn på 7 og 3 år i Syria. Har ventet 9 mndr på asylintervju. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er ikke mange år siden nordmenn lot seg sjokkere av dansk asylpolitikk. Hvordan hadde joviale og gjestfrie dansker endt opp som gjerrige sjåvinister? Hvordan kunne danskene la høyrepopulister ta over styringen?

Når folk klaget over utfallet av norsk politikk, særlig for asylbarn, var det alltids en trøst at Danmark var så mye strengere. Nordmenn flest var stort sett fornøyd med å ligge et sted mellom de europeiske ytterpunktene, restriktive Danmark og liberale Sverige.

I 2016 kjemper både Norge og Sverige om å være strengest i den europeiske klassen. Danskene er fortsatt et hakk kvassere, men svenskene er snart på linje med Sylvi Listhaug etter sjokkartete innstramminger de siste månedene. Særlig gjelder det mindreårige asylsøkere og regler for familiegjenforening. Men på flere områder vil norsk og nordisk asylpolitikk garantert bli prøvd rettslig fremover, og det er langt i fra klart at den vil stå seg.

Alle tre landene kan ha brutt Folkeretten, var påstanden fra nordiske juseksperter på et NOAS-seminar torsdag om den rettslige og politiske utviklingen på området etter Syria-krisen. Den viser at de nordiske landene, inkludert Finland, har stått for noen av de mest drastiske innstramningene i Europa i løpet av kort tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer