Svarer: Jens Stoltenberg angriper Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
Svarer: Jens Stoltenberg angriper Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

-Vi driver ikke terrorpopulisme

Jens Stoltenberg går hardt ut mot Dabladets politiske redaktør. Færre asylsøkere gir mindre terrorfare, mener statsministeren.

||| (Dagbladet): I går skrev politisk redaktør Marie Simonsen at Jens Stoltenberg er populistisk når han hevder at terrorfare er en årsak til at regjeringen strammer inn asylpolitikken.

Stoltenberg mener Simonsen tar feil om regjeringens politikk.

- Ikke populisme - Simonsen sier det er populisme. Det er feil, sier statminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

pressekonferansen etter at tre terrorsiktede ble pågrepet av norsk og tysk politi torsdag sa Stoltenberg at regjeringen hadde strammet inn på asylpolitikken for å få bedre oversikt og kontroll med dem som kommer. Simonsen kommenterte uttalelsene slik:

«Statsminister Jens Stoltenberg hevdet terrorfaren er en årsak til at regjeringen har strammet inn asylpolitikken de siste åra. (...) Han ga ingen annen forklaring enn at færre asylsøkere gir bedre oversikt og kontroll. (...)

Koblingen er uforsvarlig og henger heller ikke på greip. Mistanken som sås er at asylsøkere er potensielle terrorister som kommer hit med onde hensikter. Det egner bare til å spre frykt og fordommer mot en allerede utsatt gruppe.»

Til Dagbladet utdyper Stoltenberg:

- Vi driver ikke terrorpopulisme. Vi skal sørge for at de som kommer til Norge er de som trenger beskyttelse. For det første gir færre asylsøkere større mulighet til å sikre oss god kontroll med de som kommer. For det andre gir det større mulighet til å lykkes med integrering, som igjen gir mindre ekstreme miljøer.

Siden 2007 har PST og UDI samarbeidet om å sjekke de som kommer til Norge. Stoltenberg mener bedre kontroll gir færre asylsøkere. Statsministeren understreker at et mindretall av de som kommer har uærlige hensikter, men at de ødelegger for andre, som har et reelt behov for beskyttelse.

- Det er helt nødvendig å stramme inn innvandrings- og asylpolitikken i Norge for å beskytte asylordningen. De som urettmessig får opphold undergraver muligheten til å ta vare på de som har behov for beskyttelse, sier statsministeren.

- Raskere saksbehandling Simonsen skrev i går at Stoltenberg sår mistanke om at asylanter er potensielle terrorister. Det vil ikke Stoltenberg gå med på.

- Innstramninger gjør at vi blir i bedre stand til å bekjempe de som ønsker å drive kriminalitet, mener Stoltenberg.

-  Skal et lite mindretall ødelegge for dem som faktisk trenger beskyttelse?

- Det er mange grunner til at vi strammer inn asylpolitikken og de henger sammen. Det sentrale ved å få ned antall grunnløse asylsøknader er at vi får bedre kontroll og raskere saksbehandling både for de som skal bli og de som ikke får opphold. Det er også viktig for de som faktisk trenger beskyttelse fordi vi da kan komme i gang tidligere med integreringen i det norske samfunnet, sier Stoltenberg.

- Beskytter ikke Simonsen mener kritikken var berettiget.

- Koblingene til asylpolitikken er uforsvarlig. Det er ingenting som tyder på at dette har med asylpolitikk å gjøre, ingen av de tre var asylsøkere, sier politisk redaktør Marie Simonsen til Dagbladet.

- Det er ikke gjennom de innsramningene i asylpolitikken som kom nå som beskytter Norge mot terror, sier hun.

Simonsen mener Stoltenbergs uttalelser og koblingen mellom terrorisme og innstramming i asylpolitikken skaper flere fordommer blant nordmenn.

- Stoltenberg skaper flere fordommer mot asylsøkere og flere vil nå assosiere asylsøkere med fundamentalisme. Det man ser i andre land er at påfølgende fremmedgjøring og utestengelse hindrer integrering. Det igjen skaper unge menn som føler seg utenfor samfunnet, noe som kan bidra til terrorisme, sier Simonsen.

- BESKYTTER IKKE: Innstramming i asylpolitikk er ikke måten å bekjempe terrorisme åpå, mener Dagbladets politiske redaktør og kommentator, Marie Simonsen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- BESKYTTER IKKE: Innstramming i asylpolitikk er ikke måten å bekjempe terrorisme åpå, mener Dagbladets politiske redaktør og kommentator, Marie Simonsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer