- Vi elsker kongen vår

Derfor får kong Harald eget julehefte.

JULEKONGER: - De kongelige er kul gjeng, men de lever jo i en litt rar verden, sier tegneserieskaperne Odd-Magnus Williamson (t.v.) og Sindre Goksøyr, som nå kommer med et julehefte om kong Harald - slik de ser for seg den gamle mannen, Harald Rex, de begge er svært glade i. - Han er jo nesten som en julenissse for voksne, sier Williamson.
Foto: Anders Grønneberg
JULEKONGER: - De kongelige er kul gjeng, men de lever jo i en litt rar verden, sier tegneserieskaperne Odd-Magnus Williamson (t.v.) og Sindre Goksøyr, som nå kommer med et julehefte om kong Harald - slik de ser for seg den gamle mannen, Harald Rex, de begge er svært glade i. - Han er jo nesten som en julenissse for voksne, sier Williamson. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Tegneserieskaperne Odd-Magnus Williamson og Sindre Goksøyr er oppriktig glad i kongen vår.

Ingen jul uten seriehefter, men heller ingen jul uten kong Haralds tale - og juleheftet «Julekongen din», som er Williamsons og Goksøyrs julebudskap, en beretning om kongens forhold til jula.

Dagbladet anmelder alle årets nyeskrevne julehefter:

Vi «Julekongen din» terningkast 6 - og her han du lese hva Dagbladet mener om alle heftene.

Ekte rojalister

Kongehuset er kommet for å bli, sannsynligvis i mange år til, selv om folket har et delt i synet styreformen. En annen ting som også er kommet for å bli, er tegneserien Kongen din av bl.a. Odd-Magnus Williamson og Sindre Goksøyr.

BILDE AV SLOTTET: Royalist Odd-Magnus Williamson har selvsagt et bilde av slottet på sin telefon - her med serietegner Sindre Goksøyr. Sammen utgir de tegneserien «Kongen din» og juleheftet «Julekongen din».
Foto: Anders Grønneberg
BILDE AV SLOTTET: Royalist Odd-Magnus Williamson har selvsagt et bilde av slottet på sin telefon - her med serietegner Sindre Goksøyr. Sammen utgir de tegneserien «Kongen din» og juleheftet «Julekongen din». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi er rojalister på vår hals, sier Odd-Magnus Williamson, som fikk ideen for rundt fem år siden.

- Da vi lanserte «Kongen din», var det enkelte som reagerte negativt og mente det var en majestetsfornærmelse. Forfatter Erik Fosnes Hansen var blant dem som ikke likte det. Men det er gjort med oppriktig kjærlighet og respekt for kongen og kongehuset vårt, sier Williamson, som er tekstforfatter til serien sammen med Kristoffer Kjølberg, Bjarte Arneson og Sindre Goksøyr..

En hundrings på hver

De mener begge det er riktig med refleksjon, både rundt kongehus, styreform og ikke minst hvordan de kongelige utformer sitt virke og gjerning - og ikke minst hva det koster.

- Kongehuset koster hver nordmann ti kroner i måneden, slår Williamson fast.

- Såpass bør vi ha råd til. Jeg har regnet på det: dersom kongehuset koster rundt 500 millioner kroner i året, blir det rundt 100 kroner på hver av oss i året. Det koster å ha en president, også.

Slottet er positivt

- Dessuten, hvem er det som vinker til en president, ingen, sier serietegner Sindre Goksøyr fra miljøet rundt kollektivet Dongery.

- En konge er samlende, det er rett og slett fett å ha en konge, slår Williamson fast

Selv om kongen ikke har kommentert serien, blir den godt tatt imot på slottet.

- Vi presenter ham slik han er, koselig, snill, raus, sportslig - og derfor er det lett å selge ham som en leken og barnlig person i tillegg. Slottet har uttalt seg positivt om serien, sier Williamson og Goksøyr.

En belastning

De to mener vi bør være takknemlige for at vi har et kongehus og at noen holder ut i jobben. De synes ikke direkte synd på de kongelige, men misunner de heller ikke gjerningen.

JULEGAVE: For Odd-Magnus Williamson og Sindre Goksøyr er juletre viktig. Nå håper de at juleheftet «Julekongen din» ligger under det i år.
JULEGAVE: For Odd-Magnus Williamson og Sindre Goksøyr er juletre viktig. Nå håper de at juleheftet «Julekongen din» ligger under det i år. Vis mer

- Det kommer nok en dag da de spør seg og oss: «skal vi ta en runde til»?

- Men vi tror vel ikke at kongen abdiserer i nær framtid. Men de kongelige arver ingen fordeler, bare en haug med plikter.

- Å være konge er også en belastning, men det er veldig bra at vi i Norge ikke har et adelskap med grever og baronesser og slikt tull.

- Det ville ikke vært mulig å lage en slik tegneserie i Sverige, fordi vi har et langt mer folkelig kongehus, sier Williamson om «Harald Rex», som både er konge i Norge og på Twitter.

Litt Albert Åberg-pappa-aktig

Da skuespiller Odd-Magnus Williamson fikk ideen til tegneserien, sjekket han ut serietegnere i Norge og Sverige, men det var tegneserie kollektivet Dongery og spesielt Sindre Goksøyr han hadde i tankene.

Etter den første ruta, den med at kongen gjemmer seg under senga og skremmer Sonja, var alt klart.

- Da jeg skulle tegne kongen i denne serien, så tenkte jeg litt på pappaen til Albert Åberg - ville at han skulle være en litt sånn, sier Goksøyr.

Til nå er Kongen din blitt til tre bøker og to hefter, og i disse dager er de tre bøkene samlet i en boks.

Og med interessen for den lekne, barnlige og skøyeraktige «Kongen vår», blir nok dette fast juleinnsalg framover.