Vi er alle Berlinere

Intelligente og underfundige berlinervandringer i Dag Solstads fotspor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aschehoug Øivind Hånes «Antagon»

Gyldendal Anmeldt av Cathrine Krøger

BOK: «Kjære Dag Solstad./ Unnskyld at jeg har forstyrret deg på denne måten. Unnskyld. Du begynner å bli gammel. Det gjør jeg også… Det er skammelig å være en eldre kvinne å gi seg til å drømme om en berømt forfatter.»

Marit Opeide, tidligere Thaulow, bryter noen intimitetsgrenser i sin tredje roman. Der lar hun en nesten patologisk ensom kvinne med samme navn og alder som henne selv, forfølge en like ensom og evig røykende Dag Solstad i Berlin.

Solstad-guide

Marit, eller Margaret, er erklært arbeidsufør etter et opphold på Modum. Hun sørger dypt over en avdød bror. Broren var en stor beundrer av Dag Solstads forfatterskap. Margaret ser en annonse for en guidet Berlinertur med Jahn Otto Johansen og Dag Solstad, og prøver forgjeves å melde seg på. Hun reiser i stedet på egen hånd til Berlin med Solstads roman «16.07.43» som reiseguide.

«Øyeblikk av øst» handler om forholdet mellom en forfatter og en leser. Og om hvor risikabelt det kan være å bruke sitt privatliv i en roman, slik Solstad gjorde det med sin fiktive roman om Dag Solstad. Margaret følger Solstads vandringer. Hun spionerer, venter, ser ham på en kafé men våger seg ikke bort. Hun skriver brev til ham, har fiktive samtaler der hun lover at de to skal komme over sorgen sammen: Hun over sin avdøde bror, han over faren som han ifølge romanen mistet da han var tolv. Opeide går så langt som å la Margaret stå under balkongen til den «virkelige» Solstads leilighet i Maybachhofer, og rope «Dag, vil du være min kjærest».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer