<strong>SJOKKERER IGJEN:</strong> Bjarne Melgaard er en av Norges mest kjente og kontroversielle kunstnere. Dagbladet møtte ham i New York, hvor han er aktuell med en utstilling som inneholder brev fra massemordere. Foto: Johannes Worsøe Berg

FOTO: JOHANNES WORSØE BERG
SJOKKERER IGJEN: Bjarne Melgaard er en av Norges mest kjente og kontroversielle kunstnere. Dagbladet møtte ham i New York, hvor han er aktuell med en utstilling som inneholder brev fra massemordere. Foto: Johannes Worsøe Berg FOTO: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

- Vi er alle seriemordere

Den kontroversielle kunstneren Bjarne Melgaard sjokkerer igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): - Vi er alle seriemordere, sier Melgaard til Dagbladet.

Han viser rundt i det anerkjente Maccarone-galleriet i West Village. Lørdag åpnet han en del to av en utstilling der. På en stor vegg henger brev, malerier og tegninger til og fra seriemordere.

- Det jeg mener er at seriemorderne ikke er så annerledes enn oss andre. Det er nettopp det at mye er så alminnelig som gjør det både skremmende og fascinerende, sier Melgaard.

Få norske kunstnere får så mye skryt og selger så bra som Melgaard. I kveld har NRK viet hele programmet «Nasjonalgalleriet» til ham. For øyeblikket er han opptatt å vise fra hvordan mange seriemordere kommuniserer med verden utenfor fengselet, og hvordan de får en slags fanskare - særlig av kvinner - som idoliserer dem.

Sex, vold og overgrep - Jeg tror noen kvinner føler en voldsom tiltrekning til nettopp noen de aldri kan få en nærhet til. Jeg tiltrekkes av autentisiteten i dette. Dette er ikke folk som har studert kunst eller har noe ønske om å være profesjonelle kunstnere. Seriemorderne er virkelig utenfor, sier Melgaard.

Han er inne i ett av sine travleste år noensinne. Før jul skal han ha ytterligere to utstillinger og neste år debuterer han i tillegg trolig både som romanforfatter og danceartist. Men det er ikke mye lystig over kunsten hans. Sex, vold og overgrep er gjennomgangstemaer.

- Jeg tror ikke noen tar skade av å se noe ubehagelig. Jeg tror ikke kunst bør handle om å ha det behagelig, sier Melgaard i NRK-programmet.

Melgaard har vært kurator for utstillingen, som blant annet inkluderer verk av den norske kunstneren Sverre Koren Bjertnæs. Alle verkene på utstillingen er allerede solgt. Et av verkene, som han samarbeidet med forfatteren Lydia Lunch om, er blitt kjøpt inn av Whitney-museet.

- Kunst uten funksjon Et annet kunstprosjekt, som Melgaard har samarbeidet med forfatteren Alissa Bennett om, har gått ut på at de i flere måneder har utvekslet e-poster fra fiktive identiteter. Målet har vært å skremme livet av hverandre. E-postene skal ende som en del av installasjonen på Maccarone-galleriet.

<strong>FRA UTSTILLINGEN:</strong> Rundt om i Maccarone Galleriet står kropper med hestehoder med beskjeder og hakekors.


Foto: NRK / Nasjonalgalleriet
FRA UTSTILLINGEN: Rundt om i Maccarone Galleriet står kropper med hestehoder med beskjeder og hakekors. Foto: NRK / Nasjonalgalleriet Vis mer

- Fra å være redd har jeg gått fra å bli totally freaked out etter å ha jobbet med Alissa, sier Melgaard til NRK.

Melgaard har ikke noen tro på at kunst skal fylle en rolle.

- Jeg begynner å tro at kunsten ikke skal ha noen funksjon i det hele tatt. Jeg tror ikke kunst kan forandre noe som helst. Det tror jeg er den store kvaliteten. Og generelt synes jeg folk bør prøve å slutte å forandre noe som helst, sier Melgaard til NRK.

- Hva er poenget med kunsten din da?

- Hvis du bare skal gjøre ting som har en funksjon her i livet, blir det en meningsløs tilværelse. Livet og kunsten er mer komplekse strukturer enn som så. Jeg har et ønske om å kommunisere offentlig med fremmede, sier Melgaard til Dagbladet

Gir ut bok Utstillingen inneholder også noen tekstark fra det som skal bli Melgaards første roman. Den kommer ut på Aschehoug neste høst. Han vil holde nesten alt hemmelig rundt boka.

- Det er en blanding av en skrekkroman og en idé om hvordan det oppleves å være i kunstverdenen - hvor falske alle er. Det kommer til å bli en interaktiv roman, det kommer til å bli webside, det kommer til å bli applikasjoner, det kommer til å bli ekte e-postadresser og telefonnumre i romanen som du kan ringe eller skrive til og få svar, sier Melgaard til NRK.

I tillegg jobber han med å lage sin første danceclubhit.

<strong>AVHENGIG AV KUTT:</strong> I utstillingen avspilles an video av Richard Kern hvor ei jente kutter seg. Hun er avhengig av det, og Kern intervjuer henne når hun skjærer seg opp. 
Foto: NRK / Nasjonalgalleriet
AVHENGIG AV KUTT: I utstillingen avspilles an video av Richard Kern hvor ei jente kutter seg. Hun er avhengig av det, og Kern intervjuer henne når hun skjærer seg opp. Foto: NRK / Nasjonalgalleriet Vis mer

- Jeg mener at en virkelig god clubhit er mye vanskeligere å lage enn for eksempel malerier. Musikk som kunstform kan skape mye mer kroppslige reaksjoner enn kunst, sier Melgaard.

Han samarbeider med popartisten Annie og det svenske elektronikabandet Gravitonas, som blant annet også er knyttet til artister som Robyn, Lykke Li og Røyksopp.

- Men jeg er 44 år og innser at jeg ikke blir en ny diskostjerne eller en ny Puff Daddy.

Bjarne Melgaard

• Norsk kunstner født 9. september 1967 i Sidney. I dag oor og jobber han i New York.

• Utdannet ved Statens kunstakademi, Jan van Eyck-akademiet i Maastricht og Rijksakadamie i Amsterdam.

• Kjent for uttrykksfulle malerier, installasjoner, fotografier og videoer. Motivene er inspirert av black metal-kulturen og det homofile SM-miljøet. Sex, vold, overgrep og satanisme er sentrale temaer.

• Flere trekker ham fram som en av Norges mest sentrale nålevende kunstnere. Samtidig er en han kontroversiell. Utstillinger er blitt forbudt i Tyskland, han er blitt politianmeldt for en video, og det skapte mye støy da det kom fram at han jobbet med et pedofilt blad.

• Er blant annet kjøpt inn av store museer som Astrup Fearnley i Oslo, Moderna Museet i Stockholm og Museum of Moderen Art i New York.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer