80-TALLSHELTER: Harrison Ford (f.v.), Sylvester Stallone og Mel Gibson poserer for fotografene i forbindelse med filmen «The Expendables 3» Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix
80-TALLSHELTER: Harrison Ford (f.v.), Sylvester Stallone og Mel Gibson poserer for fotografene i forbindelse med filmen «The Expendables 3» Foto: Yves Herman / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Vi er barn med revmatisme

Sylvester Stallone (67) vil ikke høre snakk om at han og kameraten Arnold Schwarzenegger (66) er for gamle til å lage actionfilmer.

CANNES (Dagbladet): Publikum og paparazzier stimlet sammen rundt Hotel Carlton i Cannes søndag da en gjeng aldrende idoler ble kjørt ned Croisetten i tanks og forsvant inn på det ærverdige hotellet.

De som ble befraktet var Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Harrison Ford, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Antonio Banderas og Jason Statham, som er samlet i den kommende actionfilmen «The Expendables 3», samt en gruppe yngre skuespillere som har fått være med å leke med seniorstanden.

Likevel mener ikke Sylvester Stallone at den gamle garde begynner å bli, vel, for gammel for å lage actionfilmer.

- Hør her, vi er som barn med revmatisme, sier Stallone (67).

- Vi er fortapt. Vi øser så mye energi inn i dette at du aner ikke.

- En annen generasjon Den tredje filmen i «Expendables»-serien er i slekt med actionfilmene som gjorde hovedrolleinnehavnerne til stjerner på åttitallet.

- Det som fungerte på åttitallet ville ikke fungert i dag, mener Stallone.

- Arnold, Mel og jeg tilhører en annen generasjon. Vi må gjøre så godt vi kan med den typen action vi forstår. Men jeg tror også pendelen kommer til å svinge igjen, og at actionfilmene igjen kommer til å bli enklere enn de er i dag.

- Det finnes gode og dårlige actionfilmer. Men alt i alt er det en flott måte å underholde folk på. Det er et universelt språk, legger Schwarzenegger til.

Skader Skader ble det så klart underveis.

Antonio Banderas fortalte om hvordan han kom til Los Angeles for 23 år siden, og fikk høre at han kom til å tilbringe resten av karrieren der med å spile skurk.

- Det forandret seg med «Desperado» og «The Mask of Zorro», sier han.

Banderas spilte hovedrollen i begge to. 

- De filmene viste at helten kunne ha aksent, og at skurken kunne være blond og blåøyd. Det gjorde at noe endret seg. For en spansk fyr som meg er det stort å bli invitert til å være med i en film som dette, som er en slags actionfilmens «Hall of Fame», og det er viktig for det spansktalende miljøet. 

- Du kan prøve å passe på deg selv, men sannheten er at alle går hjem med skrammer under en slik innspilling, sier Stallone.

- Selv har jeg hatt to ryggoperasjoner. Dette er en jobb som gir deg skader. Vi har gjort hands-on-action som går tilbake til Harrisons «Indiana Jones»-filmer. Da fantes det ikke spesialeffekter. Vi måtte gjøre alt selv. Og det er noe vi er stolte av, det at vi tar imot slagene og skadene. Smerten er der, og betaler seg gjennom at filmen blir bra.

80-tallsrivaler På åttitallet ble det bygget opp under et rivaliserende forhold mellom Stallone og Schwarzenegger. De to hjalp helt klart til selv. 

BEUNDRER: Skuespillerne Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger var bite rivaler på 80-tallet, men forteller at de begge beundrer hverandre. Foto: Arthur Mola / Invision / AP / NTB Scanpix
BEUNDRER: Skuespillerne Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger var bite rivaler på 80-tallet, men forteller at de begge beundrer hverandre. Foto: Arthur Mola / Invision / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Sly var en av mine store inspirasjonskilder, sier Schwarzenegger.

- Vi konkurrerte så klart, også med Harrison og Mel og de andre som var på toppen av karrieren sin på åttitallet. Jeg så på dem og tenkte at jeg ville klatre opp den stigen, være der oppe hvor de var. Konkurransen utviklet seg organisk. Det ble litt sånn: Hvem har større muskler? Hvem har størst skytevåpen? Jeg drepte 49 folk i den siste filmen min, hvor mange tok du? 

Likevel bedyrer Schwarzenegger at han alltid har beundret Stallone.

- Jeg har også et par av maleriene hans og synes han er en flott maler. Vi har så mye å snakke med hverandre om, når vi ikke lager film.

Stallone kvitterer:

- Arnold og jeg er veldig like på mange måter. Han har store armer, men enda større hjerne. Og fantasiene vi skapte om hverandre, fikk oss bare til å jobbe hardere.

- Smart, sterk, sexy Han benekter at han ville ønsket seg noen av Schwarzeneggers actionroller. 

- Jeg så ut som en mann som kom inn fra gata, han var denne futuristiske skikkelsen. Det var ikke et uhell at vi endte opp med de filmene vi gjorde.

Og vet han etter alle disse årene hva som skal til for å bli en god actionhelt?

- Du må være smart, sterk, sexy, og ha gode tenner. Nei, ærlig talt, det er noe av det vanskeligste i verden å finne en actionhelt. De har noe som gjør at publikum liker dem, selv om mange av dem ikke har store muskler, og mange ikke er så kjekke. Jeg vil si at det har vært omtrent femten virkelige actionhelter i filmhistorien. De er noe udefinerbart de har, men jeg vet ikke helt hva det er.

PÅ TANKS: Victor Ortiz, Arnold Schwarzenegger, Glen Powell og Antonio Banderas ankom La Croisette på en stridsvogn. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix
PÅ TANKS: Victor Ortiz, Arnold Schwarzenegger, Glen Powell og Antonio Banderas ankom La Croisette på en stridsvogn. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix Vis mer