– Vi er begge romantikere

Trond Espen Seim kjenner seg igjen i Varg Veums romantiske lengsler. Og forfatter Gunnar Staalesen ser på detektiven som en moderne ridder.

– Innerst inne er jeg en kjemperomantiker, og det er Varg Veum også, sier skuespiller Trond Espen Seim. Han spiller tittelrollen når «Varg Veum – Bitre blomster» har kinopremiere på fredag.

Men når Dagbladet møter Seim og Veum-forfatter Gunnar Staalesen, sitter de over hver sin øl på okerfargede Wesselstuen i Bergen og reflekterer over Veum-skikkelsen.

Seim kjenner seg igjen:

– Det gir en gjenklang i meg når jeg ser på denne ensomme mannen. For noen år siden romantiserte jeg selv det å være alene. Det må man jo, for å holde hodet over vannet. Men det er jo noe annet du vil.

Uten akevitten

Livet til Varg Veum er tommere i filmene enn i Staalesens bøker, mener Seim.

– I filmene har han ingen sønn, så han er enda mer alene. Selv ville jeg at vi ikke skulle se to kaffekopper som var like de gangene vi er hjemme hos Varg. Han har ingen grunner til å ha et servise.

I bøkene fyller Veum tomheten med alkohol, men i filmene er dette skrevet ut av handlingen. Det er ikke Seim begeistret for.

– Jeg liker at karakteren tar seg en pjall før de kjører bil. Det sier at han har en kamp med seg selv, og en kamp er godt å spille på. Jeg liker det fordi det sier noe om hvem de er.

Seim understreker at han her snakker om karakteren, og ikke det virkelige liv.

Hardkokt detektiv

Gunnar Staalesens krimskikkelse er en tydelig del av den hardkokte detektivsjangeren, som oppsto i USA. Det handler ofte om en ensom og uavhengig detektiv som vandrer rundt i gatene i en vilkårlig storby, og som møter sine motstandere med harde slag eller spisse replikker.

Dashiell Hammett og Raymond Chandler er blant forfatterne som har gjort sjangeren berømt, gjennom rappkjefta og drikkfeldige detektiver som Sam Spade og Philip Marlowe. Men tross de røffe kantene er detektiven noe så sjeldent som en virkelig helt, mener Veum-forfatter Gunnar Staalesen.

– Det er bare tull at Varg Veum er en antihelt, sier han.

– Den hardkokte detektiven er i slekt med ridderen på den hvite hesten. Han er uplettet, en mann som er ren og vil det gode.

Seim tror mye av detektivskikkelsens appell ligger i skjæringspunktet mellom det heroiske og det menneskelige.

– Det mest Varg’ske jeg gjør i filmen, skjer i en scene der det dukker opp en svær mann som jeg må forbi, sier Seim.

– Alle andre ville løpt, men Varg trekker på skuldrene og går på. Og selvsagt får han skikkelig juling. I utgangspunktet er han en helt, men han har også brister som gjør at han blir som folk flest. Du både vil og vil ikke være som ham.

Sosial krim

Realismen i detektivromanene var noe av det som tiltrakk en ung Gunnar Staalesen.

– Det de hardkokte krimforfatterne gjorde, var at det trakk liket ut av biblioteket og ned i bakgatene, der det finnes folk som har grunner til å drepe. Deretter sender de en oppdager ut i denne verdenen. På 70-tallet så jeg at denne sjangeren kunne brukes til å si noe om mitt eget samfunn.

Seim skyter inn:

– Med en gang du sier at teater er politisk, blir det ofte noe plakatmessig og utdatert over det. Men det er noe annet å bygge den sosiale kommentaren inn i en krimsetting, slik Gunnar og også Frode Grytten gjør. Da kan du si det du vil, men nå fram til så mange flere.

Triste skjebner

Trond Espen Seim forberedte seg til rollen som Varg Veum ved å snakke med en privatetterforsker og være med barnevernet ut i Oslos gater på nattetid.

– Varg er på sitt beste når han snakker med folk som sliter, sier Seim.

– Selv er jeg ikke vant til det. Jeg ble helt stresset. På hvert hjørne er det prostituerte som spør «Wanna fuck?». Det er så trist. Dette er en del av samfunnet som jeg ikke kjenner, men som er hverdag for ham. Varg og jeg vil gå inn i Nygårdsparken på forskjellige måter. Men det er noe av det fine ved å være skuespiller, å gå inn i situasjoner du ellers ikke ville oppsøkt. Det lærer deg mye om mennesket. Alle burde prøve det iblant.

Barn i trøbbel

Seim har selv datteren Olivia på fem måneder.

– Gjør det større inntrykk på deg å bli stilt overfor barn som er i trøbbel nå enn før du fikk barn?

– Alle håper jo at barna skal klare seg, bli mennesker som andre liker og har respekt for. Og det gjør noe med meg nå å lese om og oppleve disse skjebnene. Jeg skjønner at det ikke er gitt at det går bra.

Men Seim innrømmer også at han er i en ganske rosenrød fase av farskapet.

– Det blir nok ikke like romantisk når hun blir tenåring. Jeg får bare håpe at jeg når den tid kommer framstår som like tøff som Bjørn Floberg, som også spiller i filmen, når det kommer gutter og vil på date med datteren min. Så heretter blir det bare psykopatroller.

Kjappe replikker

– Hvor realistiske er de konstant kjappe og smarte replikkene til Varg Veum?

– Dét er jo noe av det morsomme, at du kan bruke to timer på å utvikle en replikk du i virkeligheten aldri ville kunnet ta på sparket, sier Staalesen.

– Dialogene i disse romanene er interessante fordi det handler så mye om det som ikke blir sagt. Vi er i en verden der de fleste lyver.

For Staalesen er Henrik Ibsen den første store krimforfatter.

– Det handler alltid om noe i fortida, som ingen egentlig vil snakke om, men som viser seg å få store konsekvenser. Mye av grunnen til at Ibsen funker så godt i dag, er det nære slektskapet mellom skuespillene hans og kriminalromanen, tror Staalesen.

Etter innspillingen av den sjette og siste Veum-filmen bærer det tilbake til jobben på Nationaltheatret for Trond Espen Seim.

– Vil du prøve å slå gjennom i utlandet?

– Det er en svakhet ved Norge at vi begynner å snakke om utlandet med en gang noen gjør det bra, sier Seim bestemt.

– Det eneste vi kan gjøre er å lage godt teater og gode filmer, og så får vi se hvordan det går. Selv vil jeg heller spille godt teater enn å være fire minutter i en James Bond-film. Nå jobber jeg på et teaterhus der jeg har det usedvanlig bra. Alt utover det, er ren bonus.

VARG OG SKAPEREN HANS: Dagbladet møtte skuespiller Trond Espen Seim og Varg Veum-forfatter Gunnar Staalesen på Wesselstuen i Bergen. Men Trond Espen Seim er ikke begeistret for at Varg Veums alkoholisme ikke er med i filmene om ham. – Jeg liker at folk tar seg en pjall før de kjører bil. Jeg liker det fordi det sier noe om hvem de er, sier han.
KINOAKTUELL: «Varg Veum - Bitre Blomster» får premiere fredag.