KASSERER: Å være fotballsupporter handlet en gang om å følge laget i tykt og tynt. Nå har de helt frivillig begynt å tenke som klubbens kasserer. Foto: NTB Scanpix
KASSERER: Å være fotballsupporter handlet en gang om å følge laget i tykt og tynt. Nå har de helt frivillig begynt å tenke som klubbens kasserer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vi er blitt en nasjon av bedriftsøkonomer

Bedriftsøkonomi, religion, livsyn og etikk. BRLE. Der har vi det.

Meninger

For virkelig lenge siden, da Lillebjørn Nilsen spilte på Oslos viseklubber og Platon foreleste på Akademiet i Athen, ga ulike spørsmål ulike svar. Spørsmål om rett og galt var forbeholdt jussen. Hva som var vakkert var et anliggende for kunsten, mens en biolog kunne fortelle deg forskjellen mellom en smørblomst og en sebra. Ville man vite hvordan hjernen fungerte søkte man svar i psykologien. (Og hvis man lurte på hvordan ens egen hjerne fungerte i særdeleshet, kunne man bestille time hos en psykolog.)

Men dette var for lenge siden. Nå lar alle spørsmål seg besvare av en og samme vitenskapelige disiplin. Denne disiplinen heter bedriftsøkonomi og har svar på alt! Dessuten kan alle bli bedriftsøkonomer. Hvis du ikke har rukket det ennå, kan du skaffe deg en årsenhet i bedøk til 59 800 kroner på BI.

Jeg vet ikke helt når dette skiftet fant sted. Men det som er helt sikkert er at bedriftsøkonomien nå er enerådende i samfunnet. Fotball er et godt eksempel. Å være supporter handlet en gang om å følge laget i tykt og tynt. Man gikk på stadion for å se hjemmetap i regnvær. Nå foregår derimot det meste på internett. Et kjapt søk på ulike fotballforum avslører at man stadig sjeldnere snakker om hvem som blør for drakta. I stedet diskuteres det hvilke spillere som vil gi god avkastning ved salg før utløpt kontraktstid.

Selv fotballtilhengere har altså blitt bedriftsøkonomer. Ordinære fans bruker timesvis på å tilegne seg kunnskap om finansieringsplaner for en ny stadion eller tekniske modeller for fordeling av tv-rettigheter. Helt frivillig har man begynt å tenke som klubbens kasserer. Jeg vil påstå at en gjennomsnittlig 42 år gammel mannlig Liverpool-supporter fra Moss føler seg mer delaktig i klubbøkonomien til laget sitt enn han gjør i sitt eget husholdningsbudsjett.

Vårt alles favorittema innvandring har også blitt til en bedriftsøkonomisk øvelse. Debatten begynner faktisk å ligne mer og mer på den nevnte årsenheten på BI. Første kurs er finans. Få innvandrerregnskapet på bordet! Se her ja, dette var ikke billig. Så litt om markedsføring. Her lærer vi å sende et tydelig budskap til alle der ute om at Norge ikke er et attraktivt land. Med mindre du ikke er turist, da. La oss rykke inn en annonse i New York Times. Dernest et kurs i ledelse, der pensum er den nye bloggen til Sylvi Listhaug. Og til slutt noen studiepoeng i statistikk. Her kan Jon Hustad forelese annenhver uke om hvor dyre kvinner er og om hvor kriminelle innvandrere er og om hvor kriminelt dyre innvandrerkvinner er.

Bedriftsøkonomien gjennomsyrer samfunnet vårt. Det stakkars RLE-faget i grunnskolen har blitt en kasteball hos partienes landsmøter. For å tekkes Kristelig Folkeparti er man plutselig for en K man var imot for noen år siden. Kanskje vi burde legge til en J for jordbruk også, så Trygve Slagsvold Vedum blir fornøyd? Men er det en bokstav som virkelig hører hjemme i et fag som skulle lære barna våre om det norske verdigrunnlag, så er det en B for bedriftsøkonomi. Bedriftsøkonomi, religion, livsyn og etikk. BRLE. Der har vi det.