Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi er blitt kunstverdenens tapere

Norske billedkunstnere tjener i gjennomsnitt 89 000 kroner årlig på kunsten sin.

KUNSTTAPERE: Norske billedkunstnere kan i liten grad leve av kunsten sin.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
KUNSTTAPERE: Norske billedkunstnere kan i liten grad leve av kunsten sin. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et utvalg ledet av Vigdis Skarstein Moe presenterte i vinter en utredning om kunstnerøkonomi i Norge.

Utvalget slo fast at økonomien til norske kunstnere har blitt dårligere de siste åra, og at billedkunstnere er den gruppa som er aller hardest rammet.

Tallenes tale er at kunstnere tjente 9 prosent mindre i 2013 enn i 2006. På samme tidsperiode har nordmenn i snitt gått hele 23 prosent opp i lønn.

Billedkunstnerne har det tøffest: De har mista 11 prosent av inntekten de siste sju åra, og har en snittinntekt på 89.000 kroner i året fra kunstnervirksomhet.

Tapere Hilde Tørdal, styreleder i Norske Billedkunstnere, sier visuelle kunstnere er blitt dobbelttapere gjennom de to siste regjeringene. Verken de røde eller de blå har tatt deres situasjon på alvor, hevder hun.

- Vi opplevde ingen bedring, men faktisk en tilbakegang på hele 11 prosent i kunstneriske inntekter, under åtte år med den forrige regjeringa, som ga mest til de andre kunstfeltenes institusjoner og ansatte kunstnere, sier Tørdal og legger til:

- Widvey skal ha ros for at hun har videreført ideen om en prøveordning for utstillingshonorar, men det virker som en symbolsk honorering.

Tørdal mener hennes egen kunstnergruppe er kulturfeltets svarteper.

- Visuelle kunstnere har blitt kulturfeltets økonomiske tapere gjennom å ha blitt oversett i årevis. Dersom det skal være mulig å leve av å lage visuell kunst i Norge, må vår kunstgruppe sidestilles med de andre, og få langt bedre rammevilkår enn i dag, sier Tørdal.

Ap: - Trengte mer tid Hege Liadal, kulturpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, mener de rødgrønne gjorde mer enn nok i sin regjeringstid. —Under oss var det en formidabel vekst i kulturbudsjettet, og ja, vi prioriterte infrastruktur, men det var en del av et løp som skulle bygge kulturnasjonen Norge i det lange løp, stein for stein, sier hun.

- Hvor lenge må Ap ha makt før billedkunstnerne blir tilgodesett?

- Vi gikk prosessen trinnvis, og jeg er helt komfortabel med å si at vi hadde kommet dit etter hvert. Vi skal være ydmyke nok til å si at vi ikke kom i havn, men det skal vanskelig gjøres å bli 110 prosent fornøyd med et politikkområde, sier hun.

Regjeringa: - Vi tenker nytt Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag sier regjeringa vil prøve nye ideer for å få til det de rødgrønne ikke klarte.

- Det er tankevekkende at vi etter et løft som doblet kulturbudsjettet, fremdeles har ni av ti som får avslag på statens kunstnerstipend og ser nedgang i hva kunstnere tjener på kunsten sin. Det er et tydelig tegn på at vi trenger nye løsninger, og vi ønsker bedre forhold for kulturnæring og kunst som levebrød. Samtidig er det viktig å presisere at kulturministeren har vært klar på at det er en viktig investering i nytenkning og annerledestenkning at staten yter støtte til smale kunstuttrykk, og det skal vi fortsette med.

- Prioriterer denne regjeringa kunstnernes økonomiske situasjon?

- Ja, det har vi vist ved å ta initiativ til utredningen fra Moe Skarstein og i budsjettet for 2015, sier han. 

RAPPORTEN: Vigdis Moe Skarstein overleverer utredninga om kunstnerøkonomi til kulturminister Thorhild Widvey (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RAPPORTEN: Vigdis Moe Skarstein overleverer utredninga om kunstnerøkonomi til kulturminister Thorhild Widvey (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!