KJÆRESTEN: Alt blir bedre om du dokumenterer det. Derfor må smarttelefonen alltid være med. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB scanpix
KJÆRESTEN: Alt blir bedre om du dokumenterer det. Derfor må smarttelefonen alltid være med. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

På kornet

Vi er blitt våre egne verste fiender. Det gidder jeg ikke lenger

Jeg har gjort det slutt med en av mine nærmeste. Jeg har gjort det slutt med Instagram.

Meninger
  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Skiturer, lussekatter, familiefrokoster, kafébesøk, julegavehandel. Alt det du ikke hadde gjort denne søndagen, får du slengt i trynet.

Du ligger i senga, får ikke sove, for du sov jo som vanlig altfor lenge den dagen. Så lenge at det lammet deg med dårlig samvittighet resten av dagen. At også denne perfekte søndagen gikk i vasken. Da gjør du helst ingenting. Skammer deg alene, i sofaen.

Klokka nærmer seg halv to natt til mandag, og lammelsen slår inn igjen. Denne gangen med hjertebank, og med visshet om at også neste uke vil begynne uperfekt. At du vil slite med å stå opp. At du må løpe til jobb. At du ikke rekker å sminke deg.

I all uroligheten søker du den store kjærligheten og tryggheten i livet ditt, smarttelefonen.

Du leser det du gidder å lese på nettavisene, og tar deg videre til noe enda mer hjernedødt og elsket: Instagram. Her trykker du deg inn i den utvalgte virkeligheten til dine venner, fiender og bekjente.

Det er da du får det tredje slaget i trynet. Alt det du ikke har gjort, har «alle» andre har gjort - før du i det hele tatt sto opp den dagen.

Da skjønner du det, kanskje. At vi har blitt våre egne verste fiender. At presset vi føler ikke kommer fra bloggere, Frank Løke eller sosiale medier. At det egentlig er vår egen skyld.

At du også bare velger å eksponere alle andre for den polerte, utvalgte virkeligheten du lever. Den med lussekatter og ski.

Det er bare å innrømme det. Skituren blir alltid best om du kan dokumentere den. Kjæresten, smarttelefonen, må alltid være med.

Du har kanskje hatt en slik lammende skamfull søndag. Det har jeg, og for noen søndager siden, slo jeg opp med kjæresten, med Instagram. Jeg bestemte meg for at, «nei, dette gidder jeg ikke være med på lenger».

Har sofaskammen blitt mindre? Nja, kanskje litt. Men, som i alle samlivsbrudd, så er det alltid en sjans for at vi blir sammen igjen. Kanskje allerede på neste skitur.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.