Børst og blås: - Skandinaviske skuepillere er det nye «it», sier agenten til «Game of Thrones»-aktuelle Kristofer Hivju. Hovedpersonen selv formulerer poenget i klartekst. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Børst og blås: - Skandinaviske skuepillere er det nye «it», sier agenten til «Game of Thrones»-aktuelle Kristofer Hivju. Hovedpersonen selv formulerer poenget i klartekst. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Vi er den nye spriten

«Alle» snakker om skandinaviske skuespillere.

- Jeg har helt klart merket større interesse for Kristofer etter at han fikk «Game of Thrones»-rollen, sier den danske stjerneagenten Lene Seested.

Dagbladet møter Kristofer Hivju og Seested før premierefesten for tredje sesong av den svært populære fantasy-serien «Game of Thrones», der Hivju spiller krigeren «Tormud Giantsbane».

Den HBO-produserte serien har blitt en enorm suksess, og de to første sesongene har blitt hyllet av både kritikere og seere verden over. Sesong tre har verdenspremiere i dag.

- Alt fuzzet rundt er jo kjempestas og gøy å få oppleve, men jeg er veldig fokusert jobben min, som er å være foran kamera og gjøre rollen så godt jeg kan. Det er min pragmatiske holdning til det, sier Hivju.

Hivju er i godt humør, til tross for å ha brukt natten på å kjøre flyttelass fra Trondheim til Oslo. Etter syv år i trønderhovedstaden flytter han hjem til Oslo, med samboer og barn.

- Alle snakker om Skandinavia Skuespilleren har i lang tid vært tilknyttet Trøndelag teater, og de siste årene har karrieren virkelig tatt av, med roller i blant andre Hollywood-produksjonen «The Thing» (2011), og Will Smiths kommende film «After Earth».

- Han er en del av en skandinavisk bølge, sier agent Seested.

- Produksjonsselskapene og regissører er enormt interessert i skandinaviske skuespillere. De er det nye «it». Alle snakker om det, og det er fantastisk å oppleve, forteller hun.

- Hva skal man si? Vi er den nye spriten, skyter Hivju inn og ler godt i det eiendommelige skjegget.

Kontaktnettverk Og hvis skandinaviske skuespillere er den nye spriten, er Lene Seested baren.

Hun er agent for Hivju og et titalls andre skandinaviske skuespillere, og er kjent for å ha et stort kontaktnettverk i Hollywood.
På spørsmål om hvordan han landet rollen i en av verdens mest omtalte tv-serier peker Hivju bort på Seested. Hun er derimot ikke helt enig.

- Kristoffer har noe helt spesielt ved seg, både rent utseendemessig, men også i form av kvaliteter som skuespiller. At han fikk rollen i «Game of Thrones» er en kombinasjon av at Kristofer er fantastisk, og mine kontakter, sier hun.

Han er meg ganger ti I serien spiller Hivju som nevnt krigeren «Tormud Giantsbane». En røslig fyr med enorme krefter, men også et stort hjerte, ifølge Hivju.

Kristofer Hivju gir den danske agenten Lene Seested mye av æren for at han fikk rollen i «Game of Thrones». Seested har også en rekke andre norske skuespillere i stallen sin. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Kristofer Hivju gir den danske agenten Lene Seested mye av æren for at han fikk rollen i «Game of Thrones». Seested har også en rekke andre norske skuespillere i stallen sin. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Han er meg ganger ti. Han er alt fra en familiekjær og varm og søt type, til en helt grusom kriger. Ikke at jeg er det nødvendigvis.  Jeg ser på ham som en inkarnasjon av en bjørn og en villmann, sier Hivju.

Giantsbane holder til langt nord i Westeros, det fiktive kontinentet der «Game of Thrones» utspiller seg, i et heller ugjestmildt klima. Det bar også innspillingen på Island preg av, forteller Hivju.

- I kveld er kvelden for å pynte seg og endelig se resultatet, men det har vært noen av mitt livs hardeste arbeidsdager. Vi jobbet under alle former for storm: vanlig storm, regnstorm, snøstorm og, eh, stormstorm. Vi holdt jo på å fryse i hjel, men fordelen med det er at du slipper late som om du er kald og våt. Det blir «the real thing», enten du vil eller ei.

Bakkekontakt Hivju forteller at han har fått flere gode venner i serien, blant andre Kit Harrington som spiller «John Snow», Rose Leslie og Mackenzie Crook, kjent fra «The Office». Også Hivjus egen familie var med over på besøk under innspillinga.

- Det er litt min stil å prøve å integrere det vanlige livet i jobblivet. Jeg synes det er kult å ha med gjengen over.

- Er det triks for å holde beina på jorda?

- Nei, det har jeg aldri hatt problemer med. Men jeg får si det sånn at når du har to små gærne barn som hopper på deg om morgenen er det ganske lett å beholde bakkekontakten. De driter jo i Hollywood, og det er egentlig greit.

Les Dagbladets anmeldelse av første episode av sesong tre her.