Vi er det eneste partiet som setter reell frihet øverst på agendaen

Feministisk Initiativ er kommet for å bli.

Foreldet partiskala: Feministisk Initiativ nekter å la seg plassere på den tradisjonelle partiskalaen, skriver Hanne Beth Takvam-Borge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foreldet partiskala: Feministisk Initiativ nekter å la seg plassere på den tradisjonelle partiskalaen, skriver Hanne Beth Takvam-Borge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bergen 16. mars 2015: Hundrevis av feminister strømmer til Bergen offentlige bibliotek for å høre foredraget til Gudrun Schyman, partileder i svenske Feministiskt initiativ. I løpet av den to timer lange seansen skjer det noe med tilhørerne. En håndfull unge og engasjerte mennesker har blitt overbevist: Hvis noe skal skje, må vi selv få det til å skje. Samme kveld stiftes Feministisk initiativ Bergen-Hordaland, flere kommer til, og noen uker senere er 17 kandidater på plass og underskriftene som trengs til å stille lister til kommune- og fylkesvalget levert på Bergen rådhus. Parallelt med dette skjer det samme i Oslo. Hvor kommer dette voldsomme engasjementet fra, og hvorfor akkurat nå?

For meg, feministdatter av en kvinnesaksmor, er det fristende å trekke slutningen at engasjementet kommer naturlig når mennesker oppdager at de faktisk blir urettferdig behandlet. Ikke bare på grunn av kjønn, men også seksuell legning, kjønnsidentitet, alder, klasse, funksjonsvariasjoner, livssyn, hudfarge, etnisitet eller statsborgerskap. Men jeg tror ikke det er så enkelt. Jeg mener å ha lest at over halvparten av kvinner svarte «nei» da de ble spurt om de følte seg undertrykt, før kvinner fikk stemmerett. Det ligger naturlig i oss, vi vil ikke påta oss offerrollen, og i hvert fall ikke en utskjelt offerrolle, slik som feministrollen har vært.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.