DEBATT

Debatt: ME-forskning

Vi er en forening for ME-syke, ikke utbrente og utmattete

ME-foreningen har aldri hevdet å være en pasientforening for alle pasienter med kronisk utmattelse.

BØR VÆRE KJENT: Vi har forståelse for at ledende politikere sliter med å skille mellom ME og kronisk utmattelse/utbrenthet, men for personer med tilknytning til helsesektoren burde dette være kjent, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix
BØR VÆRE KJENT: Vi har forståelse for at ledende politikere sliter med å skille mellom ME og kronisk utmattelse/utbrenthet, men for personer med tilknytning til helsesektoren burde dette være kjent, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er vanskelig for Norges ME-forening å ta påstandene fra Live Landmark i Dagbladet 9. februar helt alvorlig. Norges forskningsråd (NFR) presiserte at forskningsprogrammet BEHOV-ME retter seg mot ME-pasienter diagnostisert etter de strenge Canada-kriteriene eller tilsvarende. Søkere som ikke forholder seg til disse diagnosekriteriene vil ikke kvalifisere til forskningspenger fra BEHOV-ME. Søknader som blir valgt ut i første runde, vil bli gjenstand for uavhengige og anonyme fagfellevurderinger før eventuell økonomisk støtte.

Vi har forståelse for at ledende politikere sliter med å skille mellom ME og kronisk utmattelse/utbrenthet, men for personer med tilknytning til helsesektoren burde dette være kjent. ME-foreningen har aldri hevdet å være en pasientforening for alle pasienter med kronisk utmattelse. Vi har lenge jobbet ut fra en hypotese om at ME er en alvorlig sykdom som krever en stringent diagnose, slik som Canada-kriteriene. Den har anstrengelsesutløst sykdomsforverring som et kardinalsymptom og rammer 0,2–0,4 prosent av befolkningen.

Sommeren 2016 ble hypotesen bekreftet av en større metastudie fra Agency for Healthcare Research and Quality bestilt av National Institute of Health i USA. Metastudien går igjennom forskning som har testet effekten av kognitiv terapi og gradert trening. Når forskning som bygger på de svært vide Oxford-kriteriene holdes utenfor i metastudien, så finner man ingen eller minimal positiv effekt av kognitiv atferdsterapi og ingen positiv effekt av gradert trening.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer