Vi er en gave til norsk kunst

- NAF-galleriet er det mest spennende som har skjedd i norsk kulturliv siden krigen. Vi er en gave til norsk kunst!

Bjarne Melgaard og Frode Saugestad tar i når de presenterer galleriet de bare måtte ha . Åpningen er 5. september og første kunstner ut er Fabrice Hybert, gullvinner fra Venezia-biennalen.

- Kunstnerne vi ville se, fikk jo aldri stille ut i Oslo. Slik forklarer Melgaard Norsk Anarkistisk Fraksjons tilblivelse. Et tungt gallerinavn?

- Kall det NAF! Uinteressante, norske videokunstnere eller etablerte kunstnere, over sin beste alder; konseptuelle, nitriste, attgløymer fra 80-åra har ikke noe i Teatergata 3 å gjøre.

Hotte kunstnere

- Unge, freshe, hotte kunstnere, folk med gode ideer, derimot, skal vi vise. De skal stille ut side om side med verdensnavn, sier Frode, og utdyper dette med verdensnavnene. - Det skyldes Bjarnes kontaktnett. Han kjenner rett og slett de beste!

«Okkupanter»

Det er ikke noe gedigent galleri i hvit og svart marmor de presenterer, snarere koreapanel og nålefilt. - Her skal verdensstjernene få stille ut i en «husokkupantsetting». Museer og gallerier er så trøtte og «døve», med store, hvite rom. Det harmonerer bra med de initiativløse, norske kunstnerne som bare syter, sier Melgaard.

De kjører sjøl på første klasse, med hemmelig mesen. Galleriets klessponsor er Helmut Lang, for tida en av verdens hotteste designere. Tidligere var Melgaard Gucci-gutt og Saugestad var PR-ansvarlig i Diesel. Men det er ikke klær som opptar dem mest.

Ramme alvor

- Dette er seriøst fra vår side. NAF-galleriet er ramme alvor. Her er vi økonomisk uavhengige, kan stille ut hva vi vil, uten å spørre noen, sier Saugestad.

- Det ble helt nødvendig for oss å stable galleriet på beina. Kunstlivet ellers i Norge er likegyldig, selvhøytidelig og kjedelig. Man nøyer seg med å vente på kunstnertrygden, stipendiene sine, i stedet for å engasjere seg.

- Men hva har dette med anarki å gjøre?

- Det er et politisk initiativ. Vi vil at alle systemer skal opphøre. Vi er interessert i det som skjer når man slutter å systematisere. For oss er anarki mer en måte å leve på enn en ideologi, mener Frode Saugestad og Bjarne Melgaard.