Vil ha fengsel: Som ordfører har jeg sendt brev til alle justisministre for å opplyse om at regionen trenger et fengsel, skriver Anita H. Marthinussen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Vil ha fengsel: Som ordfører har jeg sendt brev til alle justisministre for å opplyse om at regionen trenger et fengsel, skriver Anita H. Marthinussen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Vi er en storregion med 118 000 innbyggere. Men fanger må sendes landet rundt fordi fengslene er fulle

Lødingen er geografisk senter for det mest tettbefolkede området i Midtre Hålogaland og har jobbet for fengsel de siste 16 årene.

Meninger

Midtre Hålogaland er et stort distrikt som består av Lofoten, Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Det er en av få regioner i landet som ikke har fengsel. Lødingen er geografisk senter for det mest tettbefolkede området og har jobbet for fengsel de siste 16 årene.

I Nordland, som er et langt fylke, er det fengsel i Mosjøen (15 plasser), Bodø (54 plasser) og en avdeling i Fauske (18 plasser). Nordland trenger 123-139 nye fengselsplasser mot 2016. I vår storregion med 118 000 innbyggere må fanger sendes landet rundt fordi det er fullt i de nærmeste fengslene.

Som ordfører har jeg sendt brev til alle justisministre for å opplyse om den jobben som er gjort fra Lødingen sin side, og at regionen trenger et fengsel. Alle justisministre (både blå og røde) har svart at dette skal tas med i det videre arbeidet. Gjennom årene har Lødingen hatt besøk av både justisminister, stortingsrepresentanter, statssekretær og andre politikere som har vært positive til å se på bygging av fengsel i vår kommune. Det har også vært møter med diverse sentrale politikere både i Oslo og i Lødingen, men ingen svar gis, verken ja eller nei.

Lødingen er en velfungerende småby. Vi har ledige, moderne kontorlokaler, relevant kompetansemiljø, lavt kostnadsnivå, ledige tomter og boliger, skoler, lege, lensmann, velfungerende havn, industri, fiskeri og landbruk. Lødingen ligger midt i Midtre Hålogaland, som er en stor arbeidsmarkedsregion. Vi ligger nært høyskoler både i Harstad og Narvik, og har gode kommunikasjonsmuligheter.

Og er det et OPS (offentlig/privat samarbeid)-prosjekt som skal til for å få fengsel, så er vi åpne for det også. Vår region trenger flere arbeidsplasser, vi trenger å styrke vårt lokale næringsliv og øke bosetting og aktivitet.

Kuriositet: For å sende fanger til Nederland fra Gardermoen - det er kortere å reise til Evenes flyplass (1 t og 40 min) enn til Schiphol i Amsterdam (1 t og 50 min)!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.