- Vi er født som beundrere av deg

Hege Schøyen om Wenche Foss. I dag fikk hun æresprisen av Norges eneste diva.

PRISVINNERE:
Hege Schøyen mottak i dag Wenche Foss' Ærespris. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
PRISVINNERE: Hege Schøyen mottak i dag Wenche Foss' Ærespris. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Wenche Foss (92) ville dele ut æresprisen selv. I kjent stil, bare tre dager før hun fyller 93 år delte hun i dag ut Wenche Foss' ærespris til Hege Schøyen og Freestyle IL fra Oslo.

- Hvis noen ikke har hørt talen som Hege Schøyen holdt i Kong Haralds 70 års dag, må dere gjøre det, sa Wenche Foss til det fremmøtte pressekorpset.

- Jeg har alltid sett hvor dyktig du har vært, men da ble du noe ekstra. Den humoren du presterte der har jeg aldri opplevd maken til. Du så jo hvor glad han ble, sier Foss og klapper varsomt på en meget rørt prisvinner, Hege Schøyen.

- Endelig fikk jeg muligheten til å fortelle deg det, sier Foss.

Målløs prisvinner I juryens begrunnelse heter det at: Når Wenche Foss personlig har bedt om at prisen, som deles ut i hennes navn, gis til Hege Schøyen, er det for å uttrykke hengivenhet og respekt til humorformidlingen fra scenen generelt, og til humoristen Hege Schøyen spesielt.

- For en gang skyld er jeg målløs. Jeg skulle ønske jeg hadde mange vakre og kloke ord som jeg kunne sagt til deg nå, men jeg har ikke så mange ord. Jeg er ydmyk og føler meg enormt beæret. Jeg skal skrive et langt brev til deg med de fineste ord, sa en svært beveget Hege Schøyen.

På plass Den lille salen på Continental var fylt av et helt pressekorps samt Wenche Foss' beste venner og beundrere. Liv Ullmann og Kari Simonsen som har vært i klubb med Foss i 45 år var stolte over se sin gode venninne dele ut prisen.

- Det er en glede som alltid å se henne. Hun er dronningen og det er fantastisk å se henne i dag, se så vakker hun er, sier Liv Ullmann.

I tillegg til Hege Schøyen ble også Freestyle IL hedret med ærespris. De deler de 100.000 prispengene likt mellom seg. Ifølge NTB er det lille idrettslaget fra Oslo et tilbud til en gruppe mennesker som ofte blir oversett i samfunnet. Medlemmene har av ulike årsaker nedsatt funksjonsevne, noen har konsentrasjonsvansker, noen har diagnosen ADHD.