Vi er for frittgående høner, men ikke som statsråder

Sylvi Listhaug har tatt på seg en ukledelig offerrolle og føler seg forfulgt av godhetstyranner i flyktningdebatten.

STATSRÅD: «Miljøpartiet De Grønne er for frittgående høner, men ikke som statsråder i Norges regjering,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STATSRÅD: «Miljøpartiet De Grønne er for frittgående høner, men ikke som statsråder i Norges regjering,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Meninger

Frp's landbruksminister, Sylvi Listhaug, opptrer for tiden som regjeringens frittgående høne. Hun har tatt på seg en ukledelig offerrolle og føler seg forfulgt av godhetstyranner i flyktningdebatten. I vanlig språkbruk har en tyrann ubegrenset makt, og de er ikke preget av godhet. President Assad i Syria er et eksempel på dette da han satte i gang med drap, forfølgelse, fengsling og tortur av egne borgere fordi de ønsket demokrati.

Vel fire år senere ser vi et krigsherjet land som delvis ligger i ruiner, hvor millioner av mennesker flykter fra krigshandlingene, og hvor islamistiske terrorgrupper har vokst opp som paddehatter. De såkalte nærområdene er overfylt, og folk legger ut på farefulle reiser over Middelhavet for å søke tilflukt i Europa. Stadig flere kommer til Norge, noe regjeringen synes å ha vært totalt uforberedt på.

Det er Frp-statsråder som har ansvar for flyktningpolitikken: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, arbeids- og sosialminister Robert Eriksson, og barne- og inkluderingsminister Solveig Horne. De har ikke benyttet sin mulighet til å styrke UDI og sørge for rask behandling og utsendelse av grunnløse asylsøkere, og de har ikke styrket grensekontrollen på Storskog. De har ikke sørget for å bosette de som har sittet årevis i mottak, gjort det enklere å godkjenne at de kan utøve yrkene de er utdannet i, eller få målrettet arbeidstrening for å komme i lønnet arbeid. Særlig barnefamilier burde vært bosatt raskt, barnas mødre burde fått strenge krav om norskopplæring, bruk av barnehageplass og deltakelse i yrkeslivet.

Når Frp's nestleder Per Sandberg og Sylvi Listhaug nå klager over norsk innvandringspolitikk, skiter de i eget reir. Kritikken må rettes mot deres egne, ansvarlige statsråder, ikke mot alle som mener vi må vise medmenneskelighet overfor flyktninger med et folkerettslig krav på asyl. Spesielt uforståelig er det at statsminister Erna Solberg synes å godta at Listhaug uttaler seg på denne måten om et fagområde hun ikke har ansvar for, og i tillegg har en pinlig mangel på kunnskap om.

Listhaugs opptreden og utskjelling av meningsmotstandere savner sidestykke fra en statsråd i norsk historie. Selv om medmenneskelighet ikke finnes i hennes vokabular, er hun heldigvis opptatt av dyrevelferd. Hun bør derfor snarest sendes tilbake til sitt eget departement og fortsette arbeidet med å få et fungerende dyrepoliti og dyretilsyn i Norge. Hun kan be dem inspisere pelsdyrfarmer, eggprodusenter, kylling- og svineoppdrett, fjøs, staller, dyretransporter og slakterier. Det er mye å ta tak i.

Miljøpartiet De Grønne er for frittgående høner, men ikke som statsråder i Norges regjering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.