Debatt: Omsorgstjenester

Vi er forundret over Støres frykt for å kunne velge velferdstjenester

Ja til bedre velferd!

«SPARER MYE »: I følge en 2017-rapport fra Agenda Kaupang har skattebetalerne spart omtrent 20 milliarder kroner på private barnehager de siste ti årene, skriver de to kronikkforfatterne fra Frp. Bildet er fra en tilfeldig valgt kommunal barnehage. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
«SPARER MYE »: I følge en 2017-rapport fra Agenda Kaupang har skattebetalerne spart omtrent 20 milliarder kroner på private barnehager de siste ti årene, skriver de to kronikkforfatterne fra Frp. Bildet er fra en tilfeldig valgt kommunal barnehage. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Meninger

Hvordan sikre best mulig omsorgstjenester for skattepengene? Det er et spørsmål vi i Frp stadig stiller oss. Vi vil at våre barn og eldre får best mulige tjenester når de trenger det. Vi må sikre god kvalitet, mye for pengene, stimulere innovasjon og fornyelse.

Erfaringene viser at private tilbydere både gir god kvalitet på sine tjenester og sparer samfunnet for milliarder av kroner.

Dagbladets oppslag 2. april med Jonas Gahr Støre viser at Arbeiderpartiet dessverre begynner i motsatt ende. Han varsler kamp. Ikke for kvalitet og mangfold. Hans hovedkamp er mot privat satsing. Som om bare kommunalt ansatte har egenskaper til å vise omsorg og samfunnsånd. Vi er uenige.

Støres utspill viser at han ikke er opptatt av resultater, men lar ideologien styre. Det er åpenbart at sosialisten Lysbakken og kommunisten Moxnes setter agendaen for APs politiske løsninger. Det er trist når Støre later som private aktører har som mål å finne ut «hvordan tjenestene kan gjøres billigst og kjipest mulig».

Dette vitner mer om simpel AUF-retorikk enn seriøs debatt fra en partileder som Støre. Han uttrykker mistillit til alle private aktører når han hevder de forsøker å levere kjipest mulig tjenester til innbyggerne. I våre møter med barnehager, eldresenter og omsorgsboliger opplever vi det ikke slik - verken fra ledelse eller ansatte. Vi ser at ansatte i barnehage, helse- og omsorgssektoren er engasjert, står på og ønsker å bruke mest mulig tid med barn, pasienter og pleietrengende de har ansvar for - uavhengig om det er privat eller offentlig.

Nettopp derfor bør vi jobbe videre for å gi de bedre verktøy, redusere skjemaveldet og organisere hverdagen mest mulig effektivt. Da trenger vi mange kloke og engasjerte hoder. Folk som utfordrer hverandre til å finne bedre løsninger, lære av hverandre og bli smartere. Slike finner vi både i offentlig, privat og frivillig sektor. La oss lukke ørene når LO vil hindre private aktører fra å skape innovasjon i omsorgssektoren. La oss heller benytte mangfoldet - til glede for de som trenger tjenester, for pårørende og for de som utfører jobbene!

Dessverre velger Støre å lukke øynene for disse mulighetene, og fakta viser at han med det gjør en alvorlig feil. En 2016-rapport fra Ny Analyse viser at private sykehjem i Oslo scorer 12 prosent bedre enn kommunen på objektive kvalitetsindikatorer, samtidig som kostnaden er 75 000 kroner lavere per beboer.

I følge en 2017-rapport fra Agenda Kaupang har skattebetalerne spart omtrent 20 milliarder kroner på private barnehager de siste ti årene. Foreldreundersøkelsene blant over 100 000 barnehageforeldre både i 2017 og 2018 viser at de er mest fornøyd med de private.

Erfaringene viser altså at private tilbydere både gir god kvalitet på sine tjenester og sparer samfunnet for milliarder av kroner. En god leder ville da spurt seg - hva kan vi lære av de som leverer bedre tjenester for en lavere pris?

Partileder Støre stiller ikke slike spørsmål. Hans løsning er derimot å fjerne de som driver bedre og billigere. Det synes vi er et dårlig svar. I praksis vil Ap gjøre det til en kampsak å øke kostnaden og redusere kvaliteten i tjenestene. Det er velferdsreduksjon!

Vi bør heller jobbe for bedre tjenester til flere. Dersom private eller frivillige aktører kan levere bedre og billigere tjenester til kommunen, betyr det økt velferd, skattepengene rekker lengre og vi kan gi omsorgstjenester til flere.

De private barnehagene har sikret full barnehagedekning i Norge, et mangfold av tilbud for landets barn ogvalgfrihet for familiene. Barnehagene konkurrerer på kvalitet og tilfredshet hos familiene, for de vet at det er foreldrene som avgjør hvilke barnehager som skal overleve i framtida. Dette nyter foreldre og barn godt av. Resultatene fra foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet viser at 44 av de 50 best likte barnehagene i Norge er private.

Leverandørene vet de må unngå å levere «kjipe tjenester». Uten fornøyde beboere, pårørende, ansatte og eiere, vil ikke barnehagen eller sykehjemmet ha noen framtid. Det er nettopp dette som tvinger de private aktørene til å levere gode tjenester. Resultatene fra Oslo viser at de private sykehjemmene scorer 12 prosent bedre på objektive kvalitetsindikatorer, og er et resultat av nettopp dette. AP lukker øynene for at ledelse og organisering betyr noe for resultatene.

AP prøver derimot å hisse opp stemningen med å si de jobber mot «velferdsprofitører». Det er tåkelegging. Private får ikke bedre betalt enn kommunale tjenesteaktører. De har investert midler for å levere tjenestene. Dersom AP virkelig er imot alt som smaker av profitt – hva da med selskapene som leverer produktene offentlige tjenestetilbud trenger? Sengetøyet på sykehjemmet, tegnestiftene i barnehagen og bilene til hjemmehjelpen? Alt er kjøpt fra private selskaper. Som må konkurrere om å vinne anbud. Hvor setter AP grensen?

Hvordan tenker Støre når han kjøper bil, fikser huset eller kjøper klær? Med hans logikk burde det være offentlige monopol på alt slikt. For skrekk og gru om noen tjener penger på å selge deg en bil, fikse taket ditt eller selge deg klær. Vil statlige bilbutikker, taktekkere og klesbutikker være det neste?

Vi blir noe forundret over Støres frykt for å kunne velge velferdstjenester. Selv har han benyttet både privat legevakt, privat aldershjem og private skoler for barna. Han burde legge fra seg sine kostbare ideologiske briller. Om han virkelig er opptatt av mest mulig velferd for pengene, burde han være mindre opptatt av hvem som utfører tjenestene og mer av kvaliteten på tjenestene som leveres. Innbyggerne fortjener det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.