TVILLINGSJELER: Bent Hamers nye film, «Hjem til jul», baserer seg på Levi Henriksens novellesamling «Bare myke pakker under treet». - Vi er kunstneriske tvillingsjeler og halvbrødre, sier de to. Her er Bent Hamer til venstre, mens Levi er mer opptatt av bikkja i bilen. Foto: Lars Eivind Bones
TVILLINGSJELER: Bent Hamers nye film, «Hjem til jul», baserer seg på Levi Henriksens novellesamling «Bare myke pakker under treet». - Vi er kunstneriske tvillingsjeler og halvbrødre, sier de to. Her er Bent Hamer til venstre, mens Levi er mer opptatt av bikkja i bilen. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Vi er halvbrødre i ånden

Bent Hamer og Levi Henriksen fant hverandre i filmen «Hjem til jul».

Filmskaper Bent Hamer og forfatter Levi Henriksen har funnet hverandre, og beskriver forholdet som tvillingsjeler og halvbrødre.

- Levi sier at vi er halvbrødre, og det er egentlig ganske treffende, sier Bent Hamer.

Filmen «Hjem til jul» er basert på novellesamlinga «Bare myke pakker under treet» av Levi Henriksen.

Kunstnerisk slektskap Mannen bak filmer som «Eggs», «Samler fra kjøkkenet» og «O? Horten» er tilbake med ny film. «Hjem til jul» er en vakker, melankolsk og humoristisk julefortelling.

- Det var kona som leste Levis bok, og sa at denne måtte jeg lage en film på. Hans historier er i slekt med mine, sier Hamer.

Han påpeker at de har mye til felles i blikk, poetiske skildringer, menneskekarakterer og humor.

Film med følelser «Hjem til jul» handler om et knippe forskjellige mennesker og historier, og enkelte flettes sammen i løpet av filmen. Handlingen er lagt til ettermiddagen på julaften. Her er kristuskrybbe og fødsler, langsomme bilder og sterke følelser.

- Jeg har aldri lagd en film meg så mange følelser, sier Hamer.

Han er ingen religiøs mann, i motsetning til Henriksen. Men som han sier, så er jula både en sterk religiøs og kulturell høytid.

I gode hender Levi Henriksen har en ørliten rolle i filmen, som vekter. Forfatteren innrømmer at han slet med replikkene, selv om de var få.

- Filmen er blitt bedre enn forventet. Rollefigurene er blitt godt ivaretatt. Jeg kunne ikke vært i bedre hender, sier Henriksen.

VENNER AV HAMER: Regissør Bent Hamer og skuespiller Levi Henriksen foran til høyre. Ellers ser vi Joachim Calmeyer, Tomas Nordström, Nina Andresen-Borud, Igor Necemer, Ingunn Øyen, Trond Fausa Aurvåg og Jessica Pellegrini.
VENNER AV HAMER: Regissør Bent Hamer og skuespiller Levi Henriksen foran til høyre. Ellers ser vi Joachim Calmeyer, Tomas Nordström, Nina Andresen-Borud, Igor Necemer, Ingunn Øyen, Trond Fausa Aurvåg og Jessica Pellegrini. Vis mer

Han beskriver regissøren som en tvillingsjel, som har mye av den samme tilnærmingen til sine rollefigurer som ham selv.

Hjem til jul, så vidt Det er alltid knyttet forventninger Bent Hamers filmer, og allerede står en rekke land og kontinenter i kø for å få regissøren på besøk.

- Europa, Russland og Japan — bare USA og England er ikke på planen nå. Og det er fint, hvis ikke hadde jeg ikke rukket hjem til jul, sier Hamer, som har en hektisk internasjonal lanseringsturné foran seg.

Levi Henriksen håper at filmen kan åpne nye dører for ham i utlandet.