Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Helse

Vi er helt enige, Støre!

For å få i gang digitaliseringen i det offentlige, må vi ha legene med på laget.

FÅR STØTTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre,  her fra forrige ukes landsmøte i partiet, får støtte fra gründer som jobber med digitale helseløsninger.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR STØTTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre,  her fra forrige ukes landsmøte i partiet, får støtte fra gründer som jobber med digitale helseløsninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

Kjære Ap-leder Jonas Gahr Støre, vi jubler når vi leser innlegget ditt, og er helt enige. Det er på tide at Norge kommer på banen med digitalisering av helsetjenester.

Du skriver at vi må invitere de store teknologiaktørene hit. Tro meg, de er allerede her. Spørsmålet er hvorfor vi skal la internasjonale giganter feie inn over primærhelsetjenesten, når flere norske selskaper allerede tilbyr konkurrerende teknologier og plattformer?

Den Norske Legeforeningen publiserte nylig en artikkel der det beregnes at samlet reise- og ventetidskostnader for besøk hos fastlegene koster samfunnet over fem milliarder årlig. Med økt digitalisering av helsetjenester, vil denne summen reduseres. Vi kan spare miljøet, senke kostnadene ved sykefravær, øke legenes kapasitet og bedre legedekningen i distriktene.

Digitale helsetjenester eksisterer allerede i det private helsetilbudet i landet vårt. Vi mener at for å få i gang digitaliseringen i det offentlige, må vi ha legene med på laget. Per i dag kan ikke fastlegen ta betalt for møter med pasient over video – og da prioriteres det heller ikke. Flere millioner fastlegebesøk kan årlig gjøres over telemedisinske løsninger som eksisterer i dag, bygget av norske selskaper, underlagt norsk lov og som lagrer helseopplysningene våre i Norge.

Det er på tide at vi stikker hodene sammen og tilbyr fastlegene muligheten til å yte omsorg uavhengig av om det skjer digitalt eller på et kontor. Vår tjeneste Eyr tilbyr allerede en solid digital kommunikasjonsplattform, bygget i Norge, og delvis eid av Kunnskapsdepartementet. Da er det både enkelt, kostnadsbesparende og sikkert for lege og pasient å møtes digitalt. Pasientene har talt, nå må vi tilby leger den samme teknologien andre yrkesgrupper har hatt tilgang på i årtier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media