Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi er i dyp krise

- Egenkapitalen er snart forvitret. Situasjonen for Universitetsforlaget er akutt, og jeg er forundret over at statsråd Jon Lilletun spekulerer på hva eierne kommer til å gjøre, sier styremedlem Geir Mork.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

...og her er bakgrunnen

Dramatikken rundt Universitetsforlaget fortsetter. Adm.dir. Terje Osmundsen fikk helt overraskende sparken, uten at styret begrunnet oppsigelsen. Siden har alle parter vært svært tause. I går gikk statsråd Jon Lilletun ut i Aftenposten med hard kritikk av styrets handlinger og intensjoner. Kirke-, utdannings- og forskningsministeren vil ha alle fakta rundt oppsigelsen på bordet, han er bekymret for hva to av de store eierne, Gyldendal og Aschehoug, kan gjøre med Universitetsforlaget. Statsråd Lilletun vil ikke si om han har tillit til styret før han har fått en nærmere orientering.

Gyldendals mann i styret, Geir Mork, er på jobb i Frankrike, men velger å bryte tausheten: - Jeg er forundret over at statsråden velger å uttale seg som han gjør. Han må være villedet av sine informanter og han henger seg på spekulasjoner. Jeg vil på det sterkeste benekte at Gyldendal og Aschehoug har planer om å strippe Universitetsforlaget, sier en oppbrakt Geir Mork til Dagbladet.

- Vi befinner oss i en dyp krise. Økonomien er nok kjernen i denne krisen, men det er også flere andre ting. Prognosene for i år viser at Universitetsforlaget lever med en betydelig risiko, og egenkapitalen holder på å forvitre. Den likvide situasjonen har vært svak i flere år, men er ytterligere dramatisk svekket, forteller Mork.

- Driver Universitetsforlaget på grensen til det ulovlige siden egenkapitalen forsvinner?
- Ikke ennå, men vi er nødt å ta et kraftig tak. Jeg kan bare uttale meg på Gyldendals vegne, og vi kommer til å sette alt inn på å rette opp økonomien. - Og Aschehoug er med?
- Jeg kjenner Aschehoug godt nok til å vite at dette gjør vi sammen.
- Det betyr at dere kjøper Studentsamskipnadens aksjepost for å få makten i styret?

- Det anser jeg som sannsynlig, svarer Mork.

Universitetsforlaget får trolig erfare at det er dyrt å være fattig. I beste fall svekkes den likvide situasjonen med 50 millioner kroner, sammenliknet med samme tidspunkt i fjor. I verste fall blir det 70 millioner.

- Vi snakker tross alt om en organisasjon som slåss for å holde seg stående, kommenterer Mork.
- Hvis dere ikke lykkes, blir Universitetsforlaget et underbruk av Gyldendal og Aschehoug?

- Det synes jeg er helt uansvarlig spekulasjon, både av pressen og statsråden.
- Må dere hente inn frisk kapital?
- Sammen har Gyldendal og Aschehoug de finansielle musklene som skal til for å hjelpe Universitetsforlaget, og vi trenger godkjenning av styret. Foreløpig har vi ikke fått gjennomslag for vårt syn i styret, sier Mork, og legger til:

- Vi har nå fått en ledelse på plass som vi tror på. Det eneste som gjelder er konsolidering, konsolidering og konsolidering. Dette er ikke tida for luftige planer, fastslår Geir Mork.
- Med «luftige planer» - snakker du da om Terje Osmundsen?
- Det har jeg overhodet ingen kommentar til.

- Blir det oppsigelser i Universitetsforlaget?
- Vi jobber langsiktig og vil verken selge arvesølv eller gjøre noe som svekker forlaget.

- Hvor lang tid har dere på snuoperasjonen?
- Det er dumt å sette frister, sier Geir Mork. Neste styremøte i Universitetsforlaget er 17. august, og det blir skjebnesvangert. Innen da bør de to forlagsgigantene ha sikret seg Studentsamskipnadens 33 prosent av aksjene, og Universitetsforlaget vil høyst sannsynlig få en ny styreformann.

KRISE: Geir Mork, i Gyldendal som har 25 prosent av aksjene i Universitetsforlaget, er dypt bekymret for framtida og vil nå sikre aksjemajoriteten for å redde Universitetsforlaget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!