SPENTE: Kjetil Mørland og Debrah Scarlett fotografert i Wien tirsdag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
SPENTE: Kjetil Mørland og Debrah Scarlett fotografert i Wien tirsdag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer

- Vi er i ei boble

Slik forbereder Mørland & Debrah Scarlett seg til å stå på Eurovision-scenen.

WIEN (Dagbladet): - Det er gøyal stress, sier Debrah Scarlett (21) til Dagbladet.

Hun og makker Kjetil Mørland (33) møter Dagbladet på et hotell like ved Eurovision-arenaen Stadthalle i Wien sentrum. De har allerede stått på den store scenen og framført låta «A Monster Like Me» flere ganger, men det er torsdag kveld det gjelder.

Da må de overbevise det europeiske MGP-publikummet om at de fortjener en plass i den store finalen som avholdes lørdag.

- Jeg tror framførelsen vår blir veldig avgjørende. Vi legger opp til at det handler om låta, ikke alt det rundt. Det er mange land som har mye grafikk og masse andre ting på scenen, men jeg tror det er bra at vi konsentrerer oss om hva det egentlig handler om, som jo er låta, sier Mørland.

Både Finland og Danmark røk ut av den første delfinalen tirsdag kveld. Scarlett og Mørland er spent på hvordan det går med dem i delfinalen torsdag.

- Det blir veldig spennende å se hva publikum utenfra tenker, de som hører låta for første gang, legger Scarlett til.

Heier på Australia Selv har de flere favoritter blant de andre deltakerne.

- Australia har en utrolig kul låt, han har en vannvittig sangstemme, sier Scarlett om Guy Sebastian, som er Australias første bidrag noensinne med låta «Tonight Again».

- Jeg liker også den belgiske låta, fortsetter hun. Belgias bidrag, Loïc Nottet med låta «Rythm Inside», gikk videre fra semifinalen tirsdag kveld til hovedfinalen.

- Jeg liker også Estland, sier Mørland. Estland gikk også videre til hovedfinalen med låta «Goodbye to Yesterday», framført av Elina Bron og Stig Rästa.

- Det er låter som fungerer bra også utenfor Eurovision, sier Scarlett, før Mørland sier:

- De lar låta bære seg selv. De skal ikke nødvendigvis opp på de høye tonene og vise fram at de kan synge, de lar låta gjøre jobben.

- Ute av den virkelige verden Duoen kom til den Østerrikske hovedstaden allerede før helga. Det er ikke bare det å stå på scenen Eurovision-sirkuset handler om.

- Vi har hatt det travelt. Det har vært masse å gjøre, mange folk å møte og mange prøver. Og så opptrådte vi i operaen på lørdag, sier Mørland.

- Det har vært veldig spennende og lærerrikt, sier Scarlett, og legger til:

- Vi er i en boble, som er litt ute av den virkelige verdenen. Litt som en drøm. I går var jeg bare på hotellrommet og snakket med vennene mine på Skype - de fikk meg litt ut av dette og tilbake til realiteten. Det var egentlig ganske deilig.

- Ferdig med å være forkjøla Men selv om musikerne har en tett timeplan, er de opptatt av å ikke bruke opp all energien før de skal stå på scenen.

PÅ PLASS I WIEN: Kjetil Mørland og Debrah Scarlett skal i MGP-ilden torsdag kveld, da det er duket for semifinale. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
PÅ PLASS I WIEN: Kjetil Mørland og Debrah Scarlett skal i MGP-ilden torsdag kveld, da det er duket for semifinale. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Jeg var forkjøla helga før vi kom hit, så da fikk jeg ut det jeg skulle. Så jeg er ferdig med å være forkjøla nå, sier Scarlett.

- Hva gjør dere for å ikke bli syke?

- Vi sover masse, spiser sunt, og prøver å ikke gjøre for mange intervjuer, sier Mørland og ler.

- Jeg sverger til antibac, sier Scarlett.

- Har dere noen spesielle rutiner før dere går på scenen?

- Vi er begge veldig avslappa mennesker, så vi liker å sone litt ut. Debrah gjør yoga, og jeg sitter kanskje og hører på musikk, sier Mørland.

- Jeg tenkte at jeg skulle male litt. Det er greit å koble av, og tenke på noe annet, sier Scarlett.

- Mye selvtillit - Er dere nervøse?

- Nei, faktisk ikke. Vi har til nå vært veldig rolige begge to. Vi har blitt så trygge på hverandre, og trygge på låta vår. Vi har også sett at alt har falt på plass under prøvene, både for oss og med lys og bilder, så vi gleder oss egentlig bare til å opptre, sier Mørland.

- Og så var det utrolig flott at vi fikk lov til å synge i operahuset. Personlig så har det gitt meg mye selvtillit. Jeg klarte det, så da klarer jeg Eurovision også, sier Scarlett.

- Går ikke i minus Tirsdag skrev Aftenposten at Norsk Artistforbund ved leder Knut Aafløy reagerer på at de norske artistene ikke får betalt for å delta i Eurovision. Han mener det er «å utnytte folk» å legge beslag på artister i opptil seks uker uten å gi dem lønn.

- Det har ikke vært et problem for oss. Vi har ikke en gang tenkt på det. Vi får mye gratis PR, så det er nesten sånn at vi tenker: Skal vi ikke betale for å være med på dette? sier Mørland, og legger til:

- Men jeg ser poenget. Jeg ser at de som har en fulltidsjobb og som må ta fri en måned for å være med på Grand Prix burde få betalt.

Scarlett er enig.

- Jeg mener man bør få dekket de kostnadene man har, som reise og opphold. Og det får vi jo. Vi går ikke i minus, som er det viktigste. Man må investere - da får man kanskje noe tilbake etterpå, sier hun.

- Ifølge Aftenposten får svenskene 30 000 for å delta - burde dere også fått det?

- Man bør få betalt for jobber man gjør. Men jeg vet ikke, vi har ikke tenkt på det på den måten. Det er fint for svenskene, men vi er ukjente artister begge to, så vi tar det for det det er verdt, sier Scarlett.