DEBATT

Debatt: Klima

Vi er i ferd med å gjøre oss evig avhengig av en ressurs som ikke kan vare evig

Kravet om 100.000 klimajobber, som nå deles av over 60 organisasjoner i Norge, er et nåtidskrav som har en levelig framtid som viktigste gevinst.

NYTT OLJEFELT:  Mandag ble Ivar Aasen-feltet, mellom Sørlige Vikinggraben og Utsirahøyden i Nordsjøen, omlag 175 km vest for Karmøy, offisielt åpnet. Foto: NTB Scanpix
NYTT OLJEFELT:  Mandag ble Ivar Aasen-feltet, mellom Sørlige Vikinggraben og Utsirahøyden i Nordsjøen, omlag 175 km vest for Karmøy, offisielt åpnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Varmerekordene bringer oss stadig nærmere tålegrensene vitenskapen og Parisavtalen advarer mot. Nå må vi sette tusener på tusener i arbeid for å få ned utslippene av klimagasser før det er for sent.

På Arendalsuka i august 2015 sa statsministeren at vi har vært for sent ute med det grønne skiftet. Likevel har den grønne krisepakken som «Broen til framtiden»-alliansen ba om gjennom sitt krav om 100.000 klimajobber ennå ikke kommet. Ett og et halvt år senere ser vi tendenser til at det grønne skiftet forbindes med Nav. Oljeindustrien har gitt oss så stor velstandsøkning at mange tror det ikke finnes et godt alternativ.

Som Erna Solberg har poengtert flere ganger, finnes ikke «den nye oljen». Utfordringen får vi derimot når dette brukes som en unnskyldning til å forlenge olje- og gassalderen enda lenger, ene og alene fordi vi ikke har én ny næring som alene kan ta over for den. Men dersom vi fortsetter i dette sporet er vi ferd med å gjøre oss evig avhengig av en ressurs som ikke kan vare evig. Ved å prioritere krisetiltak for å holde liv i det norske oljeeventyret foran klimatiltak som kan sikre oss en levelig framtid for alle, gjør vi oss selv, og de som kommer etter oss, verdens største bjørnetjeneste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer