PÅ VERDENSTOPPEN:  På slutten av 1980-tallet hadde Portugal et uhåndterlig og for innbyggerne, stort problem med injiserende heroinmisbrukere. På det verste var en prosent av befolkningen tunge rusmis-brukere. Portugal lå på verdens-toppen i rusrelaterte dødsfall. Bildet er tatt i Lisboas bydel Casal Ventoso, oktober 1999. Foto: Gael Cornier / AP / Scanpix
PÅ VERDENSTOPPEN: På slutten av 1980-tallet hadde Portugal et uhåndterlig og for innbyggerne, stort problem med injiserende heroinmisbrukere. På det verste var en prosent av befolkningen tunge rusmis-brukere. Portugal lå på verdens-toppen i rusrelaterte dødsfall. Bildet er tatt i Lisboas bydel Casal Ventoso, oktober 1999. Foto: Gael Cornier / AP / ScanpixVis mer

«Vi er ikke i Nederland, mann!»

Hvilken effekt har Portugals radikale ruspolitikk hatt? Har avkriminaliseringen banet vei for gratis heroin på gata? Vi dro til Lisboa for å sjekke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Fernando Pessoa, klippfiskeksport og Cristiano Ronaldo. Nordmenns forhold til Portugal kan med en noe bred pensel oppsummeres ved hjelp av disse stikkordene. I det minste inntil nylig. Nå dukker «Portugal» ofte opp i en helt ny kontekst, nemlig i den norske rusdebatten.

«Den portugisiske modellen» referer ikke til fotballspilleren Ronaldos nye modellkjæreste, men til Portugals offisielle ruspolitiske plattform som nå teller 15 år.

På slutten av 1980-tallet hadde Portugal et uhåndterlig og for innbyggerne, stort problem med injiserende heroinmisbrukere. På det verste var en prosent av befolkningen tunge rusmisbrukere,. Portugal lå på verdenstoppen i rusrelaterte dødsfall.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn