Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Vi er ikke i Nederland, mann!»

Hvilken effekt har Portugals radikale ruspolitikk hatt? Har avkriminaliseringen banet vei for gratis heroin på gata? Vi dro til Lisboa for å sjekke.

PÅ VERDENSTOPPEN:  På slutten av 1980-tallet hadde Portugal et uhåndterlig og for innbyggerne, stort problem med injiserende heroinmisbrukere. På det verste var en prosent av befolkningen tunge rusmis-brukere. Portugal lå på verdens-toppen i rusrelaterte dødsfall. Bildet er tatt i Lisboas bydel Casal Ventoso, oktober 1999. Foto: Gael Cornier / AP / Scanpix
PÅ VERDENSTOPPEN: På slutten av 1980-tallet hadde Portugal et uhåndterlig og for innbyggerne, stort problem med injiserende heroinmisbrukere. På det verste var en prosent av befolkningen tunge rusmis-brukere. Portugal lå på verdens-toppen i rusrelaterte dødsfall. Bildet er tatt i Lisboas bydel Casal Ventoso, oktober 1999. Foto: Gael Cornier / AP / Scanpix Vis mer

Fernando Pessoa, klippfiskeksport og Cristiano Ronaldo. Nordmenns forhold til Portugal kan med en noe bred pensel oppsummeres ved hjelp av disse stikkordene. I det minste inntil nylig. Nå dukker «Portugal» ofte opp i en helt ny kontekst, nemlig i den norske rusdebatten.

«Den portugisiske modellen» referer ikke til fotballspilleren Ronaldos nye modellkjæreste, men til Portugals offisielle ruspolitiske plattform som nå teller 15 år.

På slutten av 1980-tallet hadde Portugal et uhåndterlig og for innbyggerne, stort problem med injiserende heroinmisbrukere. På det verste var en prosent av befolkningen tunge rusmisbrukere,. Portugal lå på verdenstoppen i rusrelaterte dødsfall.

De kritiske tilstandene krevde nytenkning i ruspolitikken. I 2001 lanserte derfor den portugisiske regjeringen, med João Goulão i spissen, en radikal strategi. Brukerdoser (et tidagers forbruk) av alle rusmidler - fra hasj og heroin til kokain - ble avkriminalisert. I praksis vil det si at administrative sanksjoner, som for eksempel mindre forelegg eller tvungen samtaleterapi, erstattet tradisjonelle juridiske sanksjoner. Rusmidler var fortsatt illegalt, men tankegangen var at de juridiske sanksjonene var ineffektive og kontraproduktive.

Sommertilbud på Dagbladet Pluss

De beste leseopplevelsene, guider og eksperttips!

3 MÅNEDER

SOMMERTILBUD - 80% rabatt

49 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 49 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?