- Vi er ikke kirkebrennere

- Satanisme for oss handler ikke om å sette fyr på kirker. Musikk er et mye sterkere våpen for å få fram budskapet, sier det norske black metal-bandet Dimmu Borgir. Av sin siste skive har de solgt nærmere 100000 - derav bare 2000 i Norge. Nå er de klare for Roskilde-festivalen.

- Vi er ikke farlige, selv om vi hater kristendommen og dens hykleri. Vi er bare annerledestenkende, sier de to, som synes kirkebrenning og liknende handlinger utført i satanismens navn er primitivt. De to i bandet, som har navn etter et islandsk sted, hevder at de respekterer kristne, men vil bekjempe det religionen står for med musikk som middel.

Metal vokser

For Dimmu Borgir er black metal mer enn musikk. Det er en livsstil som de har dedikert hele sitt liv til - både psykisk og fysisk. Dette skremmer mange, ikke minst kristne, som nå mobiliserer over hele den vestlige verden mot black metal, spesielt etter all suksessen djevelrockeren Marilyn Manson har hatt.

Her hjemme står ikke black metall spesielt sterkt, selv om det er fem- seks band som nok vil lykkes. Nedover i Europa, og spesielt Tyskland, vokser interessen for metal.

- Vokser interessen for black metal med suksessen til Marilyn Manson?

- Vanskelig å si. Han har fått til det alle black metal-band drømmer om. Det er få forunt å få flere tusen til å rope taktfast på Satan. Dessuten er han viktig i det tarvelige, materialistiske USA, sier Silenoz.

Ikke akkurat KrF

En black metal-gruppe har vanskelige oppvekstvilkår.

- I Norge er musikksmaken mer trang og snever, så det er vanskelig å overleve her. Uansett må du over på et utenlandsk plateselskap hvis du vil spille black metal-musikk i Norge, sier Silenoz.

Selv har Dimmu Borgir signert kontrakt med det tyske plateselskapet Nuclear blast.

- Hvilket forhold har dere til nazisme?

- Det er vi ikke i nærheten av. Jeg vet sant å si ikke hvor vi står sånn politisk...

- Er det slik å forstå at dere står mer til venstre enn til høyre?

- Nei, da drar vi det for langt.

- Så dere er blant sentrumskameratene?

- Nei, vi stemmer ikke akkurat på Bondevik og Kristelig Folkeparti.

NORSKE SATAROCKERE: - Slapp av: Vi er ikke farlige, selv om vi er satanister, sier det norske black metalbandet Dimmu Borgir.