Vi er ikke klare til å diskutere kommunereformen

Regjeringen legger press på kommunene for å bli enige om sammenslåinger før våren 2016. Saken virker alt for dårlig utredet.

Stor-Kristiansand: Kristiansandsordføreren vil at kommunene rundt byen skal innlemmes i en ny storkommune som kan konkurrere med Stavanger og Oslo. Men kommunereformen er for dårlig utredet til at kommunene kan ta stilling til sammenslåing, skriver Tobjørn Bjorvatn. Foto: Tor Erik Schrøder
Stor-Kristiansand: Kristiansandsordføreren vil at kommunene rundt byen skal innlemmes i en ny storkommune som kan konkurrere med Stavanger og Oslo. Men kommunereformen er for dårlig utredet til at kommunene kan ta stilling til sammenslåing, skriver Tobjørn Bjorvatn. Foto: Tor Erik SchrøderVis mer
Meninger

Kommunesammenslåing ser ut til å bli høstens store valgkamptema. I Aust- og Vest-Agder går diskusjonen høyt i media, blant politikere og blant folk flest. De to fylkene er kandidater til å bli slått sammen. Kristiansandsordføreren vil at kommunene rundt byen skal innlemmes i en ny storkommune som kan konkurrere med Stavanger og Oslo. Det er snakk om kommunesammenslåinger i vest, øst og på indre Agder.

Dette opptar folk. Det går på identitet. Utkantene frykter at grendeskoler og andre kommunale tilbud blir nedlagt. Småkommunene frykter for å miste arbeidsplasser og tjenestetilbud.

Men regjeringen har ikke forberedt saken godt nok. Først i 2016 legger den fram ei stortingsmelding om sammenslåing av fylker til større regioner. Hvordan skal folk i Birkenes (5 000 innbyggere) og Vennesla (15 000 innbyggere) kunne ta stilling til en eventuell storkommune i Kristiansand, eller til andre løsninger, når man ikke vet hvilke oppgaver regionnivået skal ivareta? Det gir ikke mening.

Regjeringen har heller ikke vist til nye oppgaver som er store nok, definerte nok eller politisk tunge nok til å overbevise meg om at vi ikke kan fortsette som før. Når fylkesnivåets skjebne og kommunenes framtidige oppgaver er avklart, kan vi som lokalpolitikere ta stilling til dette. Til tross for mange meninger og store oppslag i media er det nærmest nytteløst å diskutere kommunereformen på Agder nå.

Samtidig er det grunn til å advare mot det demokratiske underskuddet i interkommunalt samarbeid. I økende grad ser vi at kommunen vår innleder samarbeid med nabokommunene på ulike saksfelt. Går denne utviklinga for langt, er det bedre å slå sammen kommunene og sikre reell folkevalgt styring.

Det er trolig også riktig å skille mellom lovpålagte kommunale tjenester og saksfelt hvor de lokale folkevalgte har reell styringsmulighet. For eksempel er det viktig å ha sikre folkevalgt kontroll over «helse» og «oppvekst». Det stiller seg noe annerledes med lovbestemte oppgaver og mer tekniske/administrative funksjoner, som godt kan løses i samarbeid mellom flere kommuner.

Men før vi som lokalpolitikere kan ta stilling til dette, må stortinget avklare hvilke oppgaver kommunene vil få i framtida. Dessuten må regjeringen fortelle hva som skal skje på fylkes-/regionsnivået.

Hvis rikspolitikerne gjør seg ferdig med sin del av jobben, skulle alle vi andre være klare til å ta del i denne debatten foran lokalvalget i 2019.

Dette innlegget er publisert under vår nye seksjon for lokale meninger. Her kan du lese flere innlegg, eller skrive til oss.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.