I VAKKERT LANDSKAP: Tirsdag i neste uke står Line Verndal alene på scenen for første gang i monologen «Vilde». Hun valgte øya Vega til premieren — og «Himmelblå»-venn Terje Skonseng Naudeer som regissør. Foto: Eivind Kristensen
I VAKKERT LANDSKAP: Tirsdag i neste uke står Line Verndal alene på scenen for første gang i monologen «Vilde». Hun valgte øya Vega til premieren — og «Himmelblå»-venn Terje Skonseng Naudeer som regissør. Foto: Eivind KristensenVis mer

- Vi er jo på en måte blitt litt deres

Line Verndal er tilbake i «Himmelblå»-land.

||| VEGA (Dagbladet): - Jeg kunne faktisk tenke meg å kjøpe et hus her, sier Line Verndal.

Hun sitter foran i en rød Ford av eldre modell. Terje Skonseng Naudeer har tøffe solbriller på og kjører raskt på trange veier i et eldgammelt landskap.

Vi er tilbake i «Himmelblå»-verden, på helgelandskysten. Ylvingen, der seersuksessen ble spilt inn, er en kort båttur nordøst.

- Jeg synes det er så vakkert her, og elsker alle fargene. De er så — crispy, nei ikke skriv det, jeg mente at fargene er så klare. Det glemmer du litt når du ikke er her, sier Line.

Lokalkjendiser I et gammelt grendehus på øya Vega terper hun replikker til en ny potensiell suksess.

Terje Skonseng Naudeer er regissør når det kjente paret fra NRK-serien setter opp en monolog spesialskrevet for Line i neste uke. Sammen er de hovedattraksjonen under den årlige kulturbegivenheten her, Vega-dagene.

- Folk her tror vel kanskje at dere er et kjærestepar i virkeligheten også?

- Nja, sier Terje.

- Men jeg ble stoppet på butikken her av en kar som syntes det var moro å se oss «på privaten» også.

Line legger kjapt til:

- Vi er på en måte blitt litt deres. Og det er jo hyggelig at de liker det vi har gjort.

Har nerver Monologen «Vilde» er skrevet av dramatikeren Tale Næss.

I 40 minutter skal Line Verndal gjøre noe hun aldri har gjort før: stå helt alene på scenen — først på samfunnshuset på Vega, så i kulturhus flere steder i landet når forestillingen drar på en turné til høsten.

Hun prøver å være rolig før premieren, men sier hun har store sommerfugler i magen.

- Jeg gjør alltid det jeg er mest redd for. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg presser meg selv, sier hun.

Terje trør støttende til:

- Line har en veldig stor arbeidskapasitet. Men dette er ekstremteater. Min jobb er å ta henne der hun ikke liker å gå, der hun ikke har kontroll på alt — for det krever denne monologen.

Er ikke «Vilde» Manusforfatter Tale Næss gir Dagbladet et raskt sammendrag: Det finnes et menneske i livet til Lines karakter som hun ikke klarer å gi slipp på, og denne besettelsen er i ferd med å få dramatiske konsekvenser for henne. Hun er blitt en slags «stalker».

- Er det noen likheter mellom deg, Line, og «Vilde»?

- Line er ikke «Vilde» — hun henger fast i livet sitt.

TEATERTRIO: Dramatiker Tale Næss har spesialskrevet en monolog om en sterk kvinneskikkelse til Line Verndal. Her er trioen sammen på ei Vega-strand. Foto: Eivind Kristensen
TEATERTRIO: Dramatiker Tale Næss har spesialskrevet en monolog om en sterk kvinneskikkelse til Line Verndal. Her er trioen sammen på ei Vega-strand. Foto: Eivind Kristensen Vis mer

Tale Næss skryter av skuespilleren:

- Du har mulighet til å skape en sterk og klar kvinneskikkelse når du har en skuespiller som Line, sier hun.

Sidemannen Terje sier med smil om munnen:

- Og Line, som er en så sjarmerende, hyggelig og godt likt folkelig, er en veldig bra skuespiller, sier han.

Line gjengjelder ikke den lille spydigheten.

Alenemor en utfordring Det går unna for Norges mest populære skuespiller for tida.

I hele vår var hun på riksteaterturné, snart starter lanseringsrunden for filmen «Limbo», og i neste uke drar hun rett til Bergen og rollen som Varg Veums nye flamme. Alenemoren innrømmer at det kan bli i meste laget.

- Det er ikke bare lett, sier Line.

Datteren Helle (4) er med til Vega og var også med på turneen i vår.

- Heldigvis har jeg en datter som er ganske trygg. Hun er ikke redd for folk, og er liksom en av gjengen, sier Line, men legger til:

- Hun kommer sikkert til å klandre meg for et eller annet når hun blir stor. Det er en utfordring, og vi får ta en dag ad gangen.

Tar vare på vennskapet De i gjennomsnitt 1,2 millioner TV-seerne som fulgte «Himmelblå»-sesongene, var vitne til et stormfullt forhold mellom «Marit» og «Roland». Det endte selvsagt med at paret likevel fikk hverandre.

Det tette arbeidet under innspillingen spleiset dem sammen, og i dag er det gode venner.

- Vi sees dessverre altfor sjelden. Men dette er et lite land og det er ikke alle mennesker som går overens. Du må ta vare på de profesjonelle og vennskapelige båndene som finnes, avslutter Terje.