Vi er kulturelt kristne

Jeg finner det helt uproblematisk å gripe til en tusenårig tradisjon for nordmenn: Å benytte kirken for å minnes de døde.

Vi er kulturelt kristne
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange gode grunner for oss med et ateistisk, humanistisk livssyn til å melde seg inn i Human- Etisk Forbund. Det er, jeg hadde nær sagt «ved Gud», minst like mange grunner til ikke å gjøre det.

Den ene ble illustrert av forbundets pressesjef Jens Brun-Pedersen i Dagbladet 18. august. I en ellers tankevekkende kronikk om den nasjonale sorgens manglende mangfold, ser man enda en gang et forundrende fravær av problematisering, eller sågar refleksjon, rundt det faktum at vi som nasjon har en kristen kulturarv.

For det har vi. Slik ikke-troende jøder like fullt kan være (og som oftest er) jøder, slik stadig flere sekulære muslimer definerer seg som kulturelle muslimer, er det rimelig omsider å åpne helt opp for begrepet kulturelt kristen.

Humanetikere ønsker seg et mangfoldig, åpent, sjenerøst og inkluderende, ikke-diskriminerende samfunn. Det er et ønske mange av oss deler. Grunnforutsetningen for en slik (egentlig) utopi er først og fremst det enkelte menneskets følelse av positiv tilhørighet. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig å erklære et samfunn for å være inkluderende, enkeltindividet må oppleve seg inkludert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer