DEBATT

Ytringsfrihet i skolen:

Vi er mange i Akershus som også støtter Simon Malkenes

Vi har en grunnleggende tillitskrise i norsk skole. Følelsen av maktesløshet gjør at for mange lærere blir sykmeldte.

FRITT ORD-VINNER: Simon Malkenes, lektor ved Ulsrud videregående skole, vil bli tildelt Fritt Ords Honnørpris 1. juni. Her er han sammen med fagdirektør Anine Kierulf ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter og skolebyråd i Oslo Inga Marte Thorkildsen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
FRITT ORD-VINNER: Simon Malkenes, lektor ved Ulsrud videregående skole, vil bli tildelt Fritt Ords Honnørpris 1. juni. Her er han sammen med fagdirektør Anine Kierulf ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter og skolebyråd i Oslo Inga Marte Thorkildsen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er mange i Akershus fylkeskommune som også støtter Simon Malkenes. Realiteter som beskrives i avisene gjelder ikke bare Osloskolene, men sannsynligvis skoler over hele landet.

Debatten om ytringsfriheten for lærere i norsk skole raser i media og blant faktorene som blir lagt til grunn for at det oppstår umulige læringssituasjoner nevnes inntakssystemet, mangelen på disiplin i klasserommet, manglende tillit til lærere og elevenes ansvarsfraskrivelse.

En elev skriver nylig i Aftenposten «Er det verkeleg sånn at lærarar i den norske skulen ikkje har lov til å fortelje om problema i ein klasse utan å risikere å få sparken?» Dette burde vi jo kunne si et rungende nei til, men det kan vi altså ikke lenger.

Torstein Ulserød, ekspert på menneskerettigheter og rettssikkerhet, påpeker i Aftenposten 2. mai at endringene i regelverket som Stortinget vedtok i 2017 var basert på en forståelse av begrepet krenkelse hvor det ble lagt til grunn at «det er nok at episoden eller hendelsen fører til en subjektiv følelse av ubehag for den det gjelder for at det skal utløse det utvalget foreslår som en aktivitetsplikt for skolen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer