DEBATT

Debatt: Klima og oljeindustrien

Vi er med og kutter utslipp

Det blir ikke noe grønt skifte uten folkene som kan industri. Inkludert petroleumsindustri. De som vet hvordan man renser, transporterer og lagrer klimagassen. De som gjør ord til handling.

VI HANDLER: Fellesforbundet ser mye av det samme som Toine Sannes i MDG. At livsgrunnlaget på jorda er truet. Vi ser at det må handles og vi gjør det, skriver Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VI HANDLER: Fellesforbundet ser mye av det samme som Toine Sannes i MDG. At livsgrunnlaget på jorda er truet. Vi ser at det må handles og vi gjør det, skriver Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sentralstyremedlem i Miljøpartiet De Grønne, Toine C. Sannes, mener i sin artikkel 29. september at jeg trenger en glasskule for å kunne se virkelighetens verden der framme.

Jeg kan forsikre om at både jeg og Fellesforbundet ikke trenger noen glasskule. Vi ser mye av det samme som Sannes. At klimaendringene er skremmende. At livsgrunnlaget på jorda er truet. Vi ser at det må handles og vi gjør det.

Fellesforbundet har medlemmer som jobber i industrien som har gitt faktiske kutt i utslippene. Hver dag bidrar våre medlemmer til at industrien utvikler seg i mer bærekraftig retning med et lavere miljø- og klimaavtrykk.

Det blir ikke noe av det grønne skiftet uten folkene som kan industri. Inkludert petroleumsindustri. De som kan tegne, konstruere og bygge framtidas teknologi. De som vet hvordan man renser, transporterer og lagrer klimagassen. De som gjør ord til handling. Jeg er sikker på at MDG støtter det våre medlemmer bidrar med.

Det som skiller, er synet på petroleumsvirksomheten.

MDG har programfestet nedstengning av verdifull industri som gir oss både økonomi og kompetanse til å endre framtida. De vil snarlig legge ned det statlige Petoro som betyr så mye for virksomheten på norsk sokkel.

I mine 26 år som tillitsvalgt har jeg jobbet hver dag for at folk skal ha en jobb å gå til. Ikke bare fordi det er viktig for samfunnet, men også for den enkelte og deres familier. Vi frykter at konsekvensene av politikken Sannes fremmer, vil medføre at nær 20.000 arbeidsplasser hvert år de neste ti åra skal avvikles.

Når partiet dessuten ikke har noen plan for hvordan det skal gjøres, blir jeg urolig.

Samtidig vil jeg på det sterkeste oppfordre Sannes til å tenke globalt. Hun mener at det er et nasjonalt selvbedrag at norsk olje er klimavennlig. Jeg har aldri sagt at olje er klimavennlig. Produksjonen, og ikke minst forbrenning av råstoffet, gir utslipp.

Men det er et faktum at Norge er blant de land i verden som produserer den reineste oljen og gassen. Norske leveranser av gass betyr mye for omstillingen i flere europeiske land bort fra kull.

Nedstengning av norsk produksjon i dag ville medført tilsvarende økning andre steder i verden med tilsvarende økning i utslipp. Det vi trenger, er å redusere behovet for energi som ødelegger klima, gjennom økt satsing på fornybare energiformer. Her er Equinor sin deltakelse i nye havvind-parker lovende. Dette vil vi trenge mer av, også flytende havvindmøller på norsk sokkel.

Norge er et lite land med enorme muskler. Er vi smarte kan vi bruke vår kraft til å finansiere et grønt skifte. Inspirere internasjonale samarbeidspartnere. Skape bærekraft og ei lønn å leve av gjennom kompetanse og framtidsvisjoner.

Følger vi Sannes sin plan, har vi ikke ressurser til å levere resultater – og heller ikke kompetanse eller folk. Å omstille seg smart er å sette folk i arbeid, å bygge landet inn i en grønn framtid. Satse på nye løsninger.

Sannes siterer Trygve Brattelis ord om viktigheten av å forstå vår tid. Det er jeg enig i, men Bratteli sa samtidig at vi også må gi svar.

Det er ikke forståelsen som skiller MDG og meg, men hva som skal være svarene. Jeg er glad for at MDG de fleste steder lokalt samarbeider til venstre. Men for at jeg og mitt forbund skal kunne anbefale nasjonalt samarbeid, må MDG gå nye runder på petroleumspolitikken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer