BEST: Det norske forfatterlandslaget er Nord-Europas beste etter å ha slått Tyskland under bokmessa i Gøteborg i helga. Dette bildet er fra en av landslagets kamper i fjor, da Karl Ove Knausgård var en del av laget. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BEST: Det norske forfatterlandslaget er Nord-Europas beste etter å ha slått Tyskland under bokmessa i Gøteborg i helga. Dette bildet er fra en av landslagets kamper i fjor, da Karl Ove Knausgård var en del av laget. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Vi er Nord-Europas beste forfatterlandslag

VM neste?

KOMMENTAR: I helga var jeg en av tolv norske forfattere som tradisjonen tro dro til bokmessa i Gøteborg for å spille fotballkamp mot Sverige.

Årets affære var utvidet til et nordeuropeisk mesterskap siden regjerende verdensmestre i forfatterfotball, Tyskland, også var invitert.

SOM GAMMEL fotballspiller hadde det selvfølgelig kriblet i beina hele uka.

Forventingene var også store til den nye trenerduoen bestående av Eirik Ingebrigtsen og Joachim Førsund, som foreløpig kunne skilte med tre strake seire og 23-3 i målforskjell.

Hvilke taktiske disposisjoner hadde de avtalt til dette prestisjefulle mesterskapet? Ville de føle presset og spre usikkerhet i spillergruppa?

TYSKLAND SLO Sverige 3-1 i den første kampen, og vi skulle møte det tapende laget først.

På spillermøtet hadde vi blitt enige om å presse høyt, og den største utfordringen for meg i midtforsvaret, var å få linjedommerne til å vinke for offside.

Framover sløste vi med sjansene, og den svenske keeperen, Magnus Sjöholm, hadde en overraskende god dag på jobb.

Til alt hell for svenskene ebbet kampen ut i 0-0.

MED SEIER MOT Tyskland ville vi allikevel vinne det nordeuropeiske mesterskapet, og vi gikk høyt ut også mot tyskerne.

Denne gangen ble vi belønnet med en tidlig scoring etter et aggressivt press fra nylig antatte Jo Fenne som elegant kunne sette inn 1-0.

Fra midtforsvaret konstaterte jeg at vi hadde god kontroll på matchen til tross for at tyskernes offensive kombinasjonsspill tærte på kreftene.

Derfor kom forfatterdebutant Erlend Flornes Skarets tidligere scoring i andre omgang gunstig: 2-0 og vi kunne legge seg bakpå og satse på kontringer.

PÅ MIDTBANEN taklet Eivind Evjemo til stor frustrasjon for det tyske laget.

Etter en duell med Evjemo hyttet den tyske keeperen Merkel med nevene og utbrøt indignert: «You can't do that!», til god latter for de norske spillerne.

Dommeren blåste omsider av kampen, og Norge kan skryte av å ha Nord-Europas beste forfatterlandslag.

VI FIKK EN velfortjent stående applaus på banketten som også i år fant sted på Gamle Port og som også i år serverte en helt utrolig seig biff.

Den svenske kapteinen Fredrik Ekelund viste seg fra sin sakrale side og sang en vise av den svenske poeten Nils Ferlin, før det svenske landslaget avrundet det hele med en allsang av «Vem kan segla förutan vind».

Vi var skjønt enige om at Litteraturfestivalen på Lillehammer, i samarbeid med UD og det norske forfatterforbundet, nå må ta ansvar og arrangere et VM i forfatterfotball.

Eller som tyskerne kaller det: Writer's league for freedom.

Det er vel et budskap som fredsnasjonen Norge kan forstå?

• Det norske forfatterlandslaget har eksistert siden 2008.

• Følgende forfattere var med i Gøteborg: Kjell-Are Furnes (på lån), Eirik Ingebrigtsen, Stig Aasvik, Thomas Marco Blatt, Alf Kjetil Walgermo, Joachim Førsund, Erlend Flornes Skaret, Eivind Evjemo, Jo Fenne, Oddmund Vaagsholm, Christian Valeur og Markus Mellembakken.