SELVSIKRE: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde er sikre på seier, dagen før dommen faller i The Pirate Bay-saken. Rettssaken mot nettstedet har fått enormt med oppmerksomhet også internasjonalt. FOTO: SCANPIX/REUTERS
SELVSIKRE: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde er sikre på seier, dagen før dommen faller i The Pirate Bay-saken. Rettssaken mot nettstedet har fått enormt med oppmerksomhet også internasjonalt. FOTO: SCANPIX/REUTERSVis mer

- Vi er sikre på å vinne

EU kan redde The Pirate Bay. I dag faller dommen.

(Dagbladet.no): I dag settes et foreløpig punktum i The Pirate Bay-saken i Sverige. Fire menn - blant dem norsk-finske Peter Sunde - står tiltalt for medvirkning til brudd på åndsverksloven, og risikerer fengselsstraff samt å måtte betale millionerstatning til rettighetshavere.

Pressetalsmann Sunde har ligget svært lavt etter at rettssaken ble avsluttet, men har gitt et sjeldent intervju til BBC News. Her erklærer han seg sikker på seier.

Uansett får en eventuell dom ingen konsekvenser for sidens eksistens.

-  Og om vi blir dømt, kommer det ikke til å skje noe som helst. Ikke minst fordi vi kommer til å anke på stedet, sier Sunde.

Vil ha EU-avklaring
Dommen kommer kl. 11.00, og blir publisert på nettsiden til Stockholm tingsrätt. De tiltalte og deres advokater vil ikke være til stede i retten, men Sunde & co. har varslet at de vil gi en pressekonferanse direkte på nettet seinere på dagen.

Advokaten til Fredrik Neij - en av de tiltalte - forteller at det også er en mulighet for at domstolen ikke avgir dom i morgen.

ET SIRKUS: To av forsvarerne i saken vurderer å skifte til t-skjorte. FOTO: SCANPIX/REUTERS
ET SIRKUS: To av forsvarerne i saken vurderer å skifte til t-skjorte. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Vi i forsvaret har argumentert med at domstolen bør innhente en uttalelse fra EF-domstolen, siden EU-lovene er så uklare på dette punktet. Det kan være at tingretten kommer med en beslutning om å gjøre dette, sier advokat Jonas Nilsson til Dagbladet.no.

Han er svært spent på utfallet i saken.

- Både de tiltalte og aktoratet får beskjed på likt. Dette er en viktig sak, sier Nilsson.

Liten betydning
Advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen representerer plate- og filmbransjen i en rekke saker som handler om opphavsrett.

Han tror en eventuell dom eller en frikjennelse vil få begrenset betydning i Norge.

- I Norge er det allerede fastslått gjennom Napster.no-dommen at det å lage en lenkesamling til opphavsrettslig beskyttet materiale, som The Pirate Bay i realiteten er, er i strid med åndsverksloven, sier Tøndel til Dagbladet.no.

Han mener det forsåvidt vil være positivt for rettighetshaverne om The Pirate Bay-bakmennene blir dømt, men tror ikke norsk politi automatisk vil ta brudd på åndsverksloven mer alvorlig.

- Inntrykket er at lovgivere og politi er tafatte, og at de ikke ser hvor alvorlig dette er for industriene som er rammet. Det må brukes mer ressurser fra politiets side, og det må gis lover som gir rettighetshaverne mulighet til å forsvare sine interesser.

FINANSIERTE TJENESTEN?: Forretningsmannen Carl Lundström har i realiteten vært den økonomiske hjernen bak The Pirate Bay, ifølge aktoratet. Dette har vært avfeid som tull av forsvarerne. FOTO: SCANPIX/REUTERS
FINANSIERTE TJENESTEN?: Forretningsmannen Carl Lundström har i realiteten vært den økonomiske hjernen bak The Pirate Bay, ifølge aktoratet. Dette har vært avfeid som tull av forsvarerne. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Mennesker vil dele
Debatten om åndsverkslov og fildeling har gått høyt i norske medier de siste ukene, og flere rettighetshavere har uttrykt fortvilelse over hvor vanskelig det er å håndheve loven på nettet.

Én som derimot støtter The Pirate Bay, er forfatteren Paulo Coelho. I et intervju med Torrentfreak fortelleren brasilianeren at han gjerne ville stille som forsvarets vitne i rettssaken.

- Siden tidenes morgen har menneskene følt et behov for å dele - fra mat til kunst. Å dele er en del av det å være menneske. En person som ikke deler er ikke bare en egoist, men også bitter og alene, sier Coelho.

«Alkymisten»-forfatteren mener et fritt nett kan leve i sameksistens med en kommersiell forretningsmodell, og mener han har solgt mer bøker av å publisere innhold på nett.

- Når en leser har mulighet til å lese noen kapitler gratis, kan hun eller han alltids bestemme seg for å kjøpe boka siden, sier Coelho.

Dagbladet.no varsler deg om de ekstra store nyhetene.
Send E til 2400 for å bli varslet om domsutfallet. Vi varsler bare om de ekstra store nyhetene. Pris 5,- pr melding. Du kan når som helst stoppe tjenesten ved å sende STOPP til 2400

DEMONSTRASJONER: Fildelingsaktivister demonstrerte utenfor rettslokalet i Stockholm mens saken pågikk.
DEMONSTRASJONER: Fildelingsaktivister demonstrerte utenfor rettslokalet i Stockholm mens saken pågikk. Vis mer