KOMMENTARER

Datasikkerhet:

Vi er uendelig naive

Skandalen rundt den svenske Transportstyrelsen er dessverre ikke så unik som den burde være.

- ET HAVARI: Statsminister Stefan Löfven var åpen om feil på mandagens pressekonferanse om sikkerhetsbruddet fra Transportstyrelsen. Foto: Aftonbladet
- ET HAVARI: Statsminister Stefan Löfven var åpen om feil på mandagens pressekonferanse om sikkerhetsbruddet fra Transportstyrelsen. Foto: Aftonbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvem må gå? Statsministeren Stefan Löfven, innenriksminister Anders Ygeman, forsvarsminister Peter Hultqvist og/eller infrastrukturminister Anna Johansson? Presset på den svenske regjeringen er hardt, brutalt – og fortjent. Gjennom omfattende outsourcing av tjenester har Transportstyrelsen latt utenlandske IT-konsulenter uten sikkerhetsklarering få tilgang til sikkerhetspolitisk avgjørende infrastruktur. Ansatte i IBM og selskapets elleve datterselskaper i Romania, Kroatia, Tsjekkia og Serbia har i verste fall undersøkt og lekket blant annet forsvarshemmeligheter, lister over skjulte identiteter og to av politiets hemmelige nettverk.

Dette er selvsagt informasjon av høyeste verdi for fremmede makter. Konsekvensene for rikets sikkerhet er potensielt alvorlige, og ennå uavklart. Sikkerhetshullet burde fått alle alarmklokker til å kime. Likevel så direktøren bort fra gjentatte advarsler fra Säkerhetspolisen, og statsrådene Ygeman og Hultqvist har visst om situasjonen i et helt år uten å fortelle det verken til statsministeren eller til ansvarlig statsråd Johansson. Riksdagen ble ikke informert, så opposisjonspartiene visste ingenting helt fram til Dagens Nyheter avslørte saken for en ukes tid siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer