HAR FÅTT KRITIKK: NRKs nye lørdagssatsning «Nesten voksen» er blitt kritisert for å ikke speile Norges demografi godt nok. Bak fra venstre: Jenny Skavlan, Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad og Noah Gylver. Foran: Frida Torkildsby og Sophus Tangerås. Foto: NRK
HAR FÅTT KRITIKK: NRKs nye lørdagssatsning «Nesten voksen» er blitt kritisert for å ikke speile Norges demografi godt nok. Bak fra venstre: Jenny Skavlan, Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad og Noah Gylver. Foran: Frida Torkildsby og Sophus Tangerås. Foto: NRKVis mer

«Nesten voksen»:

Vi fant bare ikke den rette denne gang

Jeg har aldri hverken ment eller påstått at «det står på kompetansenivået til fagfolk med flerkulturell bakgrunn»

Meninger

Skuespilleren Ghopi Prabaharan skriver i Dagbladet om «Nesten voksen» og mangelen på bærende roller for skuespillere med flerkulturell bakgrunn. Det er mye av det Prabaharan skriver som jeg bare kan si meg enig i.

Men det er viktig å rette opp en misforståelse. Jeg har aldri hverken ment eller påstått at «det står på kompetansenivået til fagfolk med flerkulturell bakgrunn». Underforstått at det skulle være et lavere faglig nivå på skuespillere med flerkulturell bakgrunn.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Det å bedømme faglige kvaliteter ut fra etnisk bakgrunn er jo helt absurd. La oss legge den ballen død.

Jeg mener absolutt at det finnes mer enn gode nok skuespillere med flerkulturell bakgrunn til å fylle roller i våre serier. Vi fant bare ikke den rette denne gang.

Det er mange ting som skal klaffe når man caster humordrama. Først det helt åpenbare med kjønn og alder. Så er det troverdighet i karakter og kjemi mellom skuespillere. For humordrama gjelder også at man faktisk kan spille komedie. Som slettes ikke alle gode skuespillere kan. Og en hel del annet – blant annet noe så prosaisk som at skuespilleren har tid og anledning. Og vil ha rollen.

Dette er litt av et puslespill – og svært viktig å finne de rette for et godt resultat. Så er det det matematiske at det finnes langt færre skuespillere med en flerkulturell bakgrunn enn etnisk norske. Og dermed færre å velge mellom – gitt de overstående kriteriene.

Så referer Prabaharan til NRK-plakaten – om å speile det flerkulturelle mangfoldet og tilbud for hele befolkningen.

Det er det lett å skrive under på. «Nesten voksen» er en serie fra et normalt miljø i Oslo sentrum. Et normalt miljø i Oslo sentrum er et flerkulturelt miljø.

For å skape en mest mulig autentisk ramme for historien, så ønsket vi oss også skuespillere med en flerkulturell bakgrunn. Så hadde vi flere runder med audition osv. – også spesifikt rettet mot skuespillere med flerkulturell bakgrunn. Men vi lyktes ikke. Synd for oss.

Så skjønner jeg at dette kan fremstå som en litt fattig unnskyldning. Og når man ikke får til det man planlegger, så vurderer vi naturligvis om en har jobbet hardt og godt nok med oppgaven. Sannsynligvis gjorde vi ikke det. Og får ta vår lærdom. Og kritikken som kommer.

Men til slutt – og for ordens skyld. Vi er svært fornøyde med de skuespillerne som ble med i «Nesten voksen». De gjør en kjempejobb. Og publikumsoppslutningen om første episode var virkelig over all forventning – godt over én million seere så langt. Og så takker jeg for jobben Prabaharan gjorde i «Nesten voksen».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.