Vi fant Brünos palestinske «terrorist»

Jobber for fred med ikke-voldelige midler. Nå vil han stanse filmen.

(Dagbladet.no): - Dette er fælt. Det er virkelig, virkelig negativt for meg. Alt er bare løgn, sier palestineren Ayman Abu Aita til Dagbladet.no.

I fjor sommer fikk han en telefon fra et produksjonsselskap som sa de lagde en dokumentarfilm om forholdene i Midt-Østen. Abu Aita stilte opp og gikk med på å svare på spørsmål, selv om han synes intervjueren hadde litt spesielle klær (for eksempel brune skinnbukser, som det egentlig var altfor varmt til å ha på seg).

Ba om kidnapping
At noe ikke stemte ble ytterligere understreket da reporteren ba om å bli kidnappet, fordi han ønsket å bli berømt. Journalisten begynte også å gi ham råd om mote.

- Et råd: Dropp skjegget. Deres kong Osama ser ut som en skitten trollmann eller en hjemløs nisse, sa journalisten, på dårlig tysk-engelsk.

Da sprakk det for Abu Aita. Han ba intervjueren om å gå.

Nå viser det seg at intervjueren var Brüno, i komikeren Sacha Baron Cohens skikkelse.

Og Abu Aita er blitt kjent for en hel filmverden som terrorist.

Skrøt av prosessen
Ifølge filmen «Brüno», som hadde norgespremiere fredag, er nemlig Abu Aita en av lederne av terrororganisasjonen Al Aqsa-brigaden, og i et intervju med David Letterman i forrige uke fortalte Sacha Baron Cohen om hvor vanskelig det hadde vært å finne en «ekte terrorist» å intervjue til filmen.

Kontakten med Abu Aita hadde skjedd etter flere måneders jakt, blant annet via en kontakt i CIA, fortalte den britiske komikeren til Letterman.

Dagbladet.no fikk imidlertid lett kontakt med Abu Aita, ved å ringe telefonen til organisasjonen Holy Land Trust. Dette er en organisasjon som, ifølge egen hjemmeside, jobber for ikke-voldelig sameksistens mellom israelere og palestinere.

- Etter våre opplysninger er dette en fredelig organisasjon, som blant annet lever på amerikansk økonomisk støtte fra YMCA og en del andre kristne organisasjoner. De har et tett forhold til de palestinske selvstyremyndighetene, sier Margrete Slettebø, leder av Fellesutvalget for Palestina.

Ifølge Sacha Baron Cohen hadde intervjuet foregått på et hemmelig sted, og «terroristene» hadde trolig vært bevæpnet.

- For noe tull. Møtet hadde skjedd på en restaurant i byen Beit Jala, med massevis av folk til stede, sier advokat Hatim Abo Ahmed til Dagbladet.no.

Går til retten
Advokaten representerer nå Abu Aita, og forbereder rettslige skritt mot Sacha Baron Cohens produksjonsselskap og Universal Pictures.

- Foreløpig har jeg ikke fått tak i noen i Universal Pictures, og nå samarbeider jeg med en amerikansk advokat for å få fortgang i saken. Håpet er i første omgang å få scenen fjernet i Israel og USA, der den gjør størst skade, sier Abo Ahmed.

Han forteller at hans klient ikke hadde noen anelse om at han var en del av en kommersiell filminnspilling, og at det kom som et enormt sjokk da han ble fortalt at han var en del av filmen som gikk til topps på amerikanske kinolister.

- Denne fyren fortalte at han jobbet med bakgrunn om konflikten mellom Israel og Palestina. Da spørsmålene hans viste seg å være uhøflige ble han bedt om å gå. Etter det ble det ikke tenkt noe mer over saken, sier Abo Ahmed.

- Respektert
Advokaten forteller at Abu Raita for flere år siden var tilknyttet Al Aqsa-brigaden, og ifølge World News Daily har han også vært fengslet for skyting mot israelske soldater.

Etterretningskilder sier imidlertid også at Abu Aita, mens han var tilknyttet brigaden, ved en anledning samarbeidet med israelske myndigheter for å hjelpe hjem soldater som hadde gått seg vill i Jerusalem.

I dag er han langt fra noen ekstremist, ifølge advokaten:

- Hendelsene du viser til skjedde mens min klient var svært ung. I dag er han et respektert medlem av samfunnet. Han sitter i styret i Holy Land Trust, og jobber tett med president Mahmoud Abbas gjennom sitt engasjement i Fatah, sier advokaten.

- Utnytter konflikten
Abu Aita var ikke den eneste som ble lurt av Baron Cohen da han besøkte Israel. Den jødiske journalisten Yossi Alpher har for eksempel skrevet et innlegg om sin opplevelse av innspillingen.

- Sacha Baron Cohen utnytter vår tragiske og smertefulle konflikt på kynisk vis. Jeg tviler på at han vil gi oss noe i retur, skriver Alpher.

Komikeren selv er for øvrig fra en ortodoks jødisk familie, og uttalte i forbindelse med sin forrige film «Borat» at han ønsket å bruke karakteren til å avsløre fordommer mot jøder.

Han har også tilbrakt et år i Israel ved to ulike kibbutzer.

Over 40 000 nordmenn har sett «Brüno» siden premieren fredag.

• Distributør Nordisk Film opplyser at de ikke har noen kontaktperson i Universal Pictures som kan hjelpe til med opplysninger om denne saken.